english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Autor u gostima: Marko Bičanić

Ovog petka, 31. svibnja s početkom u 21 sati sa zadovoljstvom predstavljamo redatelja i filmskog pedagoga Marko Bičanića te presjek njegovog rada kroz projekciju tri njegova nagrađivana filma i predstavljanje dva zapažena web serijala.

Prije projekcije s autorom će putem videolinka o njegovim filmskim počecima, poetikama, studiranju na Akademiji, vođenju filmskih radionica za srednjoškolce, kreativnim ulogama u svojim i drugim filmskim projektima, bogatom festivalskom iskustvu te bezbudžetnim webserijama razgovarat producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

Poslije projekcije autor će odgovarati na pitanja publike o pogledanim filmovima.


Marko Bičanić

Marko Bičanić rođen je 1999. u Zagrebu. Od 2013. član je Blank_filmskog inkubatora u okviru kojeg je režirao, snimao i montirao niz filmova za djecu i mlade. Na raznovrsnim projektima radio je kao redatelj, scenarist, snimatelj, montažer i glumac.

Srednjoškolskim filmom kojeg je režirao s Karlom Vorihom, "Hana, Hano, Hanice" sudjelovao je na mnogim festivalima za djecu i mlade. Valja izdvojiti da se 2016. film natjecao u službenoj kratkometražnoj konkurenciji Pula film festivala, a na Dubrovnik film festivalu je nagrađen Grand Prixom te je 2017. osvojio nagradu internacionalne organizacije Youth Cinema Networka za najbolji film.

Od 2018. student je filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na diplomskom studiju Igrani film. Dokumentarne filmove "Imaš još nade za pobjedu" i "Još malo do nove godine" napravio je na prvoj i trećoj godini preddiplomskog studija.

"Imaš još nade za pobjedu" prikazan je na Danima hrvatskog filma i Motovun film festivalu te je osvojio Grand Prix na studentskom festivalu "FRKA" u Zagrebu.

"Još malo do nove godine", sniman u vrijeme pandemije i potresa na Baniji, obišao je svijet nakon svjetske premijere u regionalnoj konkurenciji ZagrebDox 2021. Film je uvršten u konkurenciju u Los Angelesu na SEEfest, u Haagu na Eastern Neighbours film festivalu, u Beogradu na Beldocs i u Ljubljani na FEKK. Osvojio je drugu nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva 2021.


Sa snimanja webserije Videobox

Marko je jedan od autora bezbudžetne webserije Videobox. To je humoristična serija o trojici prijatelja koji se snalaze u problemima svakodnevice mladenačkih urbanih života koja je krenula na zimu 2022. godine. Kanal je u međuvremenu na YouTubeu prikupio preko 200 tisuća pregleda, a zasad su napravljene četiri epizode. Videobox je 2024. bio nominiran za prestižnu medijsku nagradu - Večernjakovu ružu.

Marko trenutno radi na svojem idućem kratkom filmu i dugometražnom scenariju, vodi radionice za mladež u Blanku te studira na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

PROGRAM
trajanje: 83 minute

Marko Bičanić, Karlo Vorih: Hana, Hano, Hanice
Igrani, Blank_filmski inkubator, 2016., 12 min
Hana i njezino malo društvo voli ludovati. Oni su mlada trojka čije se prijateljstvo zasniva na međusobnom flertu, plitkim i površnim razgovorima. Ludilo traje sve dok jedne večeri njihovo bezbrižno tinejdžersko flertovanje ne preraste u nešto više, a to nije ljubav…

Marko Bičanić: Imaš još nade za pobjedu
Dokumentarni, ADU Zagreb, 2020., 15 min
Nakon što je njegovoj majci dijagnosticiran rak, sin se osvrće na svoje odrastanje i obitelj. Njezina je dvogodišnja borba prikazana kroz par značajnih i intimnih trenutaka koje je snimio sin.


Imaš još nade za pobjedu

Marko Bičanić: Još malo do Nove godine
Dokumentarni, ADU Zagreb, 2021., 18 min
Usprkos epidemiji trinaestogodišnji Mateo uživa na zimskim praznicima – igra se s prijateljima i stalno baca petarde iščekujući Novu godinu. Nekoliko dana prije samog dočeka idilu prekida razoran potres koji pogađa susjednu županiju.


Još malo do Nove godine

Ured(i) EU - Epizoda 1: Klimatske promjene
Igrani, samostalna produkcija, 2020., 8 min
Serija "Ured(i) EU" se bavi životima 5 studenata kojima je pružena šansa od strane Europske unije da vode novoosnovani ured za mlade kako bi pronašli ideje kako angažirati mlade ljude oko EU prioriteta i vrijednosti.


Ured(i) EU - Epizoda 1: Klimatske promjene

Marko Bičanić, Karlo Vorih, Ivor Lapić, David Bakarić: VIDEOBOX – Epizoda 4  'Pseća posla'
Igrani, samostalna produkcija, 2023., 30 min
Serija prati živote trojice prijatelja - Ivora, Davida i Karla - dok se snalaze u ranim dvadesetima. Ivor i David rade u second-hand dućanu Videobox, a Karlo, koji živi kat iznad, je njihova najčešća mušterija koja nikada ništa ne kupuje. Dečkima će svakodnevicu prekinuti nestanak psa. Izgubio se maleni slatki maltezer, Floki. Karlo ima svoj sebični razlog zašto ga mora naći, a David će probati Ivoru dokazati jednu svoju suludu teoriju. Stvari se zakompliciraju kad krenu laži, ali će se istina vrlo brzo nanjuškati...


VIDEOBOX – Epizoda 4 'Pseća posla'

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.


pošalji link | verzija za printanje

14.RIJEČNO KINO POČINJE U OGULINU 7.7. 10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 10.07.2024.
USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO 10.07.2024.
Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024. 03.07.2024.
Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 03.07.2024.
Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA 03.07.2024.
Podrum ponedjeljkom 03.07.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 26.06.2024.
NATJECATELJSKI PROGRAM 11. STAR FILM FESTA 26.06.2024.
IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA FILMOVA SNIMLJENIH U KARLOVCU 26.06.2024.
11-20/5779
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta