Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina ostvarila suradnju sa fondacijom „ Hrvatski dom“ u Valparaíso, Čile

Voditelj filmske družine OŠ Stjepana Kefelje, Kutina – Goran Šporčić

Valparaiso Amateur Film Festival – Čile

Na istočnoj obali Tihog oceana smjestila se najvažnija luka Republike Čile grad Valparaíso. U prošla dva tjedana u Valparaíso održavale su se projekcije odabranih filmova u sklopu amaterskog filmskog festivala Valparaíso. Jučer 24.rujna u 16h u Café-Teatro Valparaíso Profundo održana je i svečana dodjela nagrada te projekcije nagrađenih filmova. U kategoriji dječjeg filma do 14 godina nagradu za najbolji film dobio je kratki hibridni film filmske družine OŠ Stjepana Kefelje "Aventuras de un Caracol" – Avanture jednog puža.

U Republici Čile pa tako i u Valparaíso djeluje jaka zajednica Hrvata i onih koji imaju hrvatske korijene. Filmska družina naše škole preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čile-u, Santiago de Chile stupila je u kontakt sa predsjednicom fondacije „ Hrvatski dom“ u Valparaíso,  Alexandrom Stipicic Jacques.

Pa su tako jučer na svečanoj dodjeli nagrada našu filmsku družinu, našu školu i Hrvatsku predstavili članica Upravnog odbora fondacije „ Hrvatski dom“ u Valparaíso , Vanessa Martinich  te ravnatelj Zaklade Hrvatski Dom, Claudio Mancilla Martinovic.

Ta jedna prekrasna komunikacija koja se je odvijala u proteklih mjesec dana sa predsjednicom zaklade „Hrvatski dom“ u Valparaíso, Alexandrom Stipicic Jacques jučer je na svečanoj dodjeli nagrada okrunjena i nagradom za najbolji film u kategoriji dječjeg filma.

Zahvaljujemo se na svemu i direktoru amaterskog filmskog festivala Anatoly Cheremukhin.

Osim velikog uspjeha i osvajanja nagrade za najbolji film zaista posebnim ističemo suradnju koju je ostvarila naša filmska družina i naše iseljeništvo u dalekom nam Čileu. Ta suradnja i komunikacija  učinili su nas posebno ponosnim i sretnim.

Ravnatelj naše škole Ivica Petrović i filmska družina naše škole odlučili su da nagrada i certifikat koju je osvojio naš film ostanu u fondaciji „ Hrvatski dom“ u Valparaíso kao naša veza i podsjetnik na ovu prekrasnu suradnju koja se ostvarila tijekom trajanja „Valparaiso Amateur Film Festival“ u Čileu.

U nastavku donosimo Vam cijeli govor koji je jučer na svečanoj dodjeli nagrada održala članica Upravnog odbora fondacije „ Hrvatski dom“ u Valparaíso , Vanessa Martinich zajedno sa videom i slikama.

Vanessa Martinich:

„Dragi prijatelji i prijateljice.

Privilegija je i čast biti danas ovdje predstavljajući našu Zakladu Hrvatski dom regije Valparaíso, pred svima vama, kako bismo izrazili svoju zahvalnost za divnu priliku koja nam je pružena da možemo pratiti naše sunarodnjake u projekcije svojih kratkih filmova.

Kad nam je iz Hrvatske stigla vijest da nas pozivaju na ovaj filmski festival, uzbuđenje, zahvalnost i poniznost obuzeli su naša srca.

Ovaj festival nije samo izlog kinematografskog rada, već i potvrda predanosti i neumornog rada talentiranog tima koji je radio na ovom projektu.

Također želim izraziti našu najdublju zahvalnost organizatorima i sponzorima ovog festivala. Njihov neumoran rad na promicanju i slavljenju kinematografije ono je što omogućuje umjetnicima iz različitih dijelova svijeta da podijele svoje priče i kreacije, poput onih koje su ovdje predstavljene iz naše voljene Hrvatske.

Hvala vam što vjerujete u važnost umjetnosti i kulture. “Puževe avanture” redatelja Patrika Šimunovića, koji ima samo 14 godina, ne samo da nas oduševljavaju i iznenađuju svojim vizualnim prikazom u njegovoj mladosti, već nas inspiriraju i pozivaju na razmišljanje o dimenziji koju dajemo do današnjeg vremena.

Goran Šporčić, Patrikov mentor, također nas ovim radom uči važnosti podrške i posvećenosti našim mladim ljudima u izgradnji budućih talenata.

Na kraju, u ime Zaklade i cijele hrvatske zajednice, želim zahvaliti svima vama, javnosti. Bez vaše potpore i entuzijazma ovi bi kratki filmovi bili besmisleni.

Nadamo se da vam se “Puževa avantura” svidjela i da ćete u njoj pronaći nešto što vas inspirira, tjera na razmišljanje ili jednostavno uživate u filmskoj umjetnosti.

Hvala vam još jednom na ovoj prekrasnoj prilici i na vašoj pažnji!

Puno Vam hvala.“

26.09.2023.