Performativno predavanje Sonje Leboš

U petak, 27. siječnja u 19 sati u Kino klubu Splitu (Dom mladih) održat će se performativno predavanje Sonje Leboš kao završna aktivnost obilježavanja sedamdesete godišnjice Kino kluba Split.

"Za razliku od filmske instalacije koja je poetički slikovni pejzaž, otvoreni rad koji dozvoljava beskonačni niz interpretacija, performativno predavanje autorice razlaže teorijske potke rada, objašnjavajući veze između „etcetera poetika“ slikovnih lista (Umberto Eco), kronotopa Mikhaila Bakhtina i historijskih motiva kompleksnih odnosa grada i filma kao suštinski modernih fenomena i to na primjeru, kako ga je zvao Martinac, najsnimljenijeg grada na svijetu." (Sonja Leboš)

Tekst kataloga možete pronaći na poveznici. Izložba i dvotjedni program održavaju se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u periodu od 14. siječnja do 27. siječnja a čitav program možete pogledati na poveznici.

---

Dr.sc. Sonja Leboš obranila je doktorsku disertaciju naslova “Grad na filmu, film u gradu: Zagreb 1941.-1991., kulturno-antropološka perspektiva” u studenom 2022. godine. Diplomirana kulturalna antropologinja te hispanistica, ekspert za kulturni turizam, likovna pedagoginja, studirala je i scenografiju i arhitekturu u Pragu i Zagrebu. Njene aktivnosti kreću se u području kulturalnih i urbanih studija, obrazovanja i produkcije u kulturi i umjetnosti, vizualne i urbane antropologije te analize diskursa, a kustosko-umjetničko i znanstveno djelovanje u području javnog kulturnog rada na međama narativnog urbanizma i vizualnih umjetnosti, dizajna, teorije i prakse performativnosti, filma i novih medija.

Urednica je prijevoda B. Latoura „Nikad nismo bili moderni. Ogled iz simetrične antropologije” (2005), prve interdisciplinarne studije jedne zagrebačke gradske četvrti “Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene” (2010),  publikacija „Urbana slikovnica 1: Fedor Kritovac“ (2011), “Koraci grada: Medijske slike Zagreba” (2017) i “Koraci grada: NOVI NOVI ZAGREB” (2018). Objavljivala u časopisima Zarez, Čovjek i prostor, Pangea te za HRT, u stručnim i znanstvenim časopisima na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Napisala je poglavlja u knjigama Raum : Konzepte (2007), Aufbruch in die Nähe. Wien Lerchenfelder Straße (2010), Farming the city : food as a tool for today's urbanisation (2013) i Kompetenz zum Wiederstand i Maksimir : povijest i kvartovski simboli (2016), Umjetnost kao ideja: konceptualne prakse u Hrvatskoj (2021). Redovito piše za portale Vizkultura, Voxfeminae te časopis Prosvjeta. Predavala je u Centru za ženske studije, kolegij pod nazivom Žena na filmu, film u gradu (2014 i 2016), te kurirala istoimeni ciklus u Kinu Tuškanac (2013). Gostovala kao predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti i Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (2013), Visokoj školi za dizajn i umjetnost Gran Canaria (2014), Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (2015), ITI School of Architecture u Chicagu (2017), te splitskom Arhitektonskom fakultetu (2020).

Instalacija i performativno predavanje Sonje Leboš nastaju u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), čiji rad podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Grad Zagreb – Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.
www.uiii.hr

 

25.01.2023.