PRIKAZIVANJE FILMA RESTAURATOR U ZADRU

U srijedu 14. prosinca s početkom u 18 sati u dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske prikazan je dokumentarni film Restaurator. U ime organizatora, prije samog prikazivanja filma, nazočnima se obratio dr. sc. Radomir Miro Jurić predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, koji je u pozdravnom govoru predstavio Jedinu soluciju, udrugu za audiovizualnu umjetnost.

Kratki film Restaurator govori o liku i djelu Božidara Vidakovića, koji se iz rodnog Kožina u bolji svijet zaputio davne 1968. godine. U New Yorku je živio četrdeset godina radeći u talijanskoj tvrtki D'Ambrosio Art Studio gdje se iskazao kao vrstan radnik u restauriranju liturgijskih predmeta tijekom restauracija sakralnih objekata koje je diljem Amerike provodila njegova tvrtka. Po povratku iz Amerike svestrani Vidaković nastavlja s restauriranjem predmeta i u ovdašnjim crkvama ali svoj rad ne naplaćuje.

Film Restaurator nastao je 2021. godine u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, a prikazan je na filmskim festivalima u Hrvatskoj, Republici Kosovo, Poljskoj i Turskoj. Scenarist i redatelj te snimatelj i montažer filma je Luka Klapan.

https://jedinasolucija.hr/u-zadru-prikazan-restaurator/

21.12.2022.