Senzorne projekcije - Kino za sve dostupno svima

Projekcije filmova koje potiču dječju senzibilnost, toleranciju i kulturu različitosti ponovno u Kinu Tuškanac!

„Kino za sve dostupno svima“ krilatica je programa Senzornih projekcija koja ga ujedno najbolje i opisuje. U konceptu Senzornih projekcija neurorazličitost se promatra kao bogatstvo. Polazi se od pretpostavke da sva djeca imaju jednake prilike za doživljaj filmskog iskustva i pohađanje kulturnih sadržaja u svojim lokalnim zajednicama i u društvu svojih vršnjaka. Neurorazličitost se kod djece može manifestirati na različite načine. Neka djeca burno „reagiraju“ na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka ne mogu podnijeti da druga osoba u njihovoj blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu dulje od nekoliko minuta, a neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci.

Senzornim se projekcijama sudjelovanje u kulturnim događanjima omogućuje za svu djecu, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. Upravo je kino to mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Programom se u kino dvorani stvara siguran prostor za međusobno upoznavanje, učenje i prihvaćanje tuđe različitosti i osobitosti pri čemu djeca uče o empatičnom i tolerantnom ophođenju prema drugima.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Naša nas neuroraličitost čini jedinstvenima. Pozivamo vas da pristupite jedni drugima otvorenog srca i uma te da pred filmskim platnom zajedno upoznamo svijet iskrenosti, ljubavi, tolerancije i empatije.

U prosincu posjetite Senzornu projekciju u kinu Tuškanac! 12. prosinca s početkom u 10:00 sati  odvijat će se projekcija animirane komedije “Tko se boji vuka još”. Film je sinkroniziran na hrvatski, a bavi se neobičnom avanturom pomalo naivnog vuka. U želji da pridobije ljubav vučice uzima krivi čarobni napitak koji ga transformira u ovna!

Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

07.12.2022.