19. Ljetna škola filma Šipan 2022.

Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Početak kolovoza donosi nam još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli držati kontinuitet, stiže nam nova, ovaj put devetnaesta po redu, Ljetna škola filma Šipan. U godini kada se, prema stečenoj tradiciji koja obilježava ljeto ne samo na Šipanu već i na puno široj filmskoj karti, već pomalo s respektom i iščekivanjem gleda prema sljedećem dvadesetom jubilarnom izdanju organizatori nam ponovo donose red edukativnih i red kulturno zabavnih filmskih programa.

Ove će godine tako u ustaljenom terminu od 4. do 14. kolovoza pedeset i četvero mladih polaznika biti raspoređeno u četiri radionice. Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH Bojana Momirović i dubrovački AV meštar Nikola Kapidžić. Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić. Ove godine za mlađe polaznike organizirana je i radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec. Za najmlađe polaznike LJŠFŠ i ove godine tu je radionica animacije, ovaj put pod vodstvom odnedavno i stanovnice Šipana diplomirane animatorice Lorene Ivanović.

Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, a vođeni stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove nadopunjuje se i večernjim kino programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci. Program  začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole te je i ove godine sastavljen po provjerenom receptu - za svakoga ponešto. Večer otvaranja 5. kolovoza  donosi nam film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić. Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića na programu je akcijska komedija Divljaci. Treći dan, u nedjelju 7.8., donosi nam posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry 2021. U nastavku programa, u utorak 8.8., na Šipan nam stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom More li bolje na Šipan nam dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora Hajdarhodžića – Trabakul i Marijana Žitnika – Maritimo Recycling. Četvrtak, 11. kolovoza donosi nam još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog malteškog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom. Nakon dvije pomalo morske večeri, petak 12. 8. donosi nam večer emocija i dobrog raspoloženja uz film Ljeto kada sam naučila letjeti - apsolutni hit film u cijeloj regiji koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem. Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13.

8. je koncert dubrovačke ekipe Trio PMS i prijatelji koji će za razliku od svojih standardnih nastupa pod nazivom S kauča na pozornicu sad ipak morati s kauča u barku pa na pozornicu, a sigurni smo da će svojim izvedbama i širinom repertoara oduševiti šipansku publiku. Tradicionalno 14. kolovoza večer  je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti sigurno posebno zanimljiva jer će nam donijeti premijere radova svih ovogodišnjih radionica.

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK Garda Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

LjšfŠ 2022. – PROGRAM

05.08. – PETAK
21:00 Svečano otvaranje
Predstavljanje radionica LjšfŠ 2022.
“Baci se na pod”, igrani film, Nina Violić, 2022., HR *
U prisustvu redateljice i glavne glumice  Nine Violić

06.08. – SUBOTA
21:00 „Šmission Impossible“- radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 „Divljaci“, igrani film, Dario Lonjak 2022., HR, *
U prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića

07.08. – NEDJELJA  
LJŠFŠ special na plaži Priježba
21:30 „Murina“, igrani film, Antoneta Alamat Kusijanović, 2021., HR, BR, US, SI *
U prisustvu redateljice  Antonete Alamat Kusijanović

08.08. – PONEDJELJAK
21:00 „Cipolove pustolovine“ ­- radionica animiranog filma LJŠFŠ 2021.
21:15 “Tom & Jerry ”, igrano animirani film, Tim Story, 2021., SAD
Sinkronizirano na Hrvatski

09.08. – UTORAK
„More li bolje!?“
21:00 „Blue Future“ – WWF dokumentarni film - www.wwfadria.org, HR, TU, IT, 2021.
22:30 Igor Hajdarhodžić – Trabakul
22:00 Marijan Žitnik – Maritimo Recycling

11.08. – ČETVRTAK
21:00 „Kutak za sretni trenutak“ - radionica street art filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 “Luzzu”, igrani film, Alex Camilieri, 2021., MT **

12. 08. – PETAK
21:00 „Izazov“­- radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 „Ljeto kada sam naučila letjeti“, igrani film, Radivoje Andrić, 2022., HR, RS, BG, SK *
U prisustvu redatelja Radivoja Andrića

13. 08. – SUBOTA
21:00  LJŠFŠ koncert - „Trio PMS & prijatelji“
U suradnji s TZ Grada Dubrovnika

14.08. – NEDJELJA
Svečano zatvaranje
21:00 Premijere radova svih radionica LjšfŠ 2022.
Dodjela nagrada i priznanja

*ENG titlovi / **ENG i HR titlovi

27.07.2022.