16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 10.Antičkih filmskih večeri i 16.Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 20.kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

O najboljem DORF 2022 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Zoran Kubura (novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Indexi“, predsjednik žirija), Marijana Bošnjak (direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi) te Boris Sekulić (kipar, designer, filmski autor...).

Podsjećamo, natječaj za prijave je otvoren još do 15.06., a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj stranici www.filmfestivaldorf.com .

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje velikom Stjepanu Jimmyju Staniću.
Glazbenik i pjevač, autor i izvođač legendarnih evergreena (Prolazi sve, Kaži zašto me ostavi, Dimnjačar, Moja kobila Suzy...), na sceni je od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća. Bio je jedan od prvih izvođača rock'n'roll glazbe uživo, uz zanimljive jazz izlete i angažmane (školovani kontrabasist koji je jednom zasvirao s velikim Dizzy Gillespiejem u Zagrebu!). U bogatoj diskografiji, posebno mjesto zauzimaju i filmske uspješnice, brojni šlageri i pjesme koje karakterizira feelgood osjećaj, humor i duh starog Zagreba. Još uvijek je diskografski aktivan i nastupa, s bandom i u društvu supruge Barbare Trohar oduševljava sve generacije i radujemo se našem druženju u Vinkovcima.
Ovom nagradom mu se želimo zahvaliti za sve ove divne godine, pozitivan stav, impresivan broj velikih uspješnica i jedinstvenim nastupima uživo. Jimmy Stanić je podigao letvicu visoko i pokazao nam svojim primjerom kako se može uživati u svemu što život donosi, uvijek uz fini humor i zahvalni smo na bogatoj ostavštini, glazbenoj i onoj drugoj, važnijoj – always look on the bright side of life pristupu životu. Radujemo se novim diskografskim projektima, ali prije svega koncertima.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Damir Avdić. Glazbenik i umjetnik iz Tuzle, s adresom u Ljubljani započeo je početkom 90-ih  glazbenu priču u kultnom r'n'r sastavu Rupa u zidu. Nakon 4 objavljena albuma i boravka u SAD, nastavlja samostalno i od 2004. do danas objavljuje ukupno 9 albuma. Osim glazbe, tu su i odlične knjige – autor je 4 romana i jedne zbirke pjesama, koji nadopunjuju i kompatibilno funkcioniraju s glazbom. Autor je i namjenske, kazališne i filmske glazbe.
Mi se uvijek rado sjetimo kako je dokumentarni film Dušana Moraveca „Pravi čovjek za kapitalizam“ 2014. oduševio žiri i pobijedio na 8.DORFu. Damir Avdić je – ako nas pitate - jedini autor koji je lupio šakom o stol i svojim unikatnim stilom pjeva/piše o svima nama, o Ljubavi, govori nam ono što baš i ne želimo uvijek čuti, hrabro sam – ok, s gitarom - kroči manje utabanim putem. Za sve ove godine&stihove ali i za sve one godine koje su ispred nas, zahvaljujemo i nestrpljivo čekamo nova iznenađenja.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Keith Kitz, profesor grafičkog dizajna iz Bostona (SAD) i autor brojnih radova nagrađivanih širom svijeta, inače redovan suradnik kultnog magazina 46pgs.
Filmski tjedan u Vinkovcima 2022. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Dilj NEXE grupa.

www.filmfestivaldorf.com

30.05.2022.