Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina

Zagreb, 31. svibnja – Danas ujutro je održano svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih i srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa radi podupiranja rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina. Ugovore su potpisivali ravnatelji navedenih škola s tajnikom Hrvatskog filmskog saveza, Hrvojem Selecom, a uz prisustvo Chrisa Marcicha, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra i Dubravke Brezak Stamać, ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Podsjetimo, u travnju je raspisan Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2021./2022. koji provodi Hrvatski filmski savez temeljem Sporazuma o suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Povjerenstvo je za financijsku podršku na navedeni poziv odabralo 30 potpora u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna.

Veselimo se ovom sporazumu te se nadamo da je ovo tek početak jedne intenzivnije suradnje s Hrvatskim filmskim savezom, ali i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ovim Sporazumom  nam je cilj ojačati kapacitete školskih filmski družina i omogućiti da se učenici mogu kvalitetnije baviti filmskim stvaralaštvom u svojim školama. Nakon provedenog programa i evaluacije vjerujemo da će proizaći i dodatni prijedlozi kako unaprijediti sam Javni poziv te da će se isti nastaviti i u budućnosti. – rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

Iznimno nam je važno to što Hrvatski filmski savez koordinira i spaja nekoliko institucija poput primjerice HAVC-a i HZTK-e, a koji su važni u segmentu filmske pismenosti te svi  surađuju s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Važno je poticati djecu i mlade da se bave filmom jer je film vrlo važan medij u svijetu u kojem živimo. Agencija za odgoj i obrazovanje će i dalje biti podrška školama te će i ubuduće pratiti njihov vrijedni rad. – istaknula je ravnateljica AZOO, Dubravka Brezak Stamać.

Na samom svečanom potpisivanju navedenih Ugovora je sudjelovalo petnaestak ravnatelja i mentora koji vode školske filmske družine pri svojim školama. Svi su zadovoljni što su institucije prepoznale njihov dugogodišnji rad u području filmskog stvaralaštva, a potpora ovakve vrste ojačat će rad grupa kupovinom nove opreme.

Jako nam je drago što u našoj osnovnoj školi djeluje školska filmska družina koju vodi učiteljica Jasna Kapelec. Ova potpora nama zaista puno znači pogotovo jer se naša škola nalazi u potresu pogođenom području. Nadamo se da će se još više učenika pridružiti filmskom stvaralaštvu naše skupine, a mi ćemo svakako podržavati njihov daljnji rad. – istaknula je ravnateljica Osnovne škole Glina, Robertina Štajdohar.

31.05.2022.