Nordic Youth Film Festival i Youth Cinema Network

U okviru netom završenog Nordic Youth Film Festivala (NUFF) koji se od 2003. godine održava u gradu Tromsø na sjeveru Norveške održana je konferencija Youth Cinema Networka (YCN). NUFF je festival filmova mladih autora do 26 godina, koji ima međunarodnu selekciju te selekciju filmova autora iz nordijskih zemalja.

U YCN-u je i karlovački Four River Film Festival, međunarodni filmski festival filmova autora od 14 do 20 godina kojega zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Four River Film Festival uživo je predstavljala je Ksenija Sankovid, a sudjelovala je i Marija Ratkovid Vidakovid, dugogodišnja članica Kinokluba koja je nastavila karijeru u Švedskoj, a ujedno je i koordinatorica YCN-a. Konferencija je održana po prvi puta u kombinaciji online i uživo te je online sudjelovala i Sanja Zanki Pejić ispred Kinokluba i Hrvatskog filmskog saveza.

Značajno je da je upravo na NUFF-u nastala ideja za YCN još 2012. godine, da bi ista bila utemeljena u Karlovcu 2013. godine za vrijeme 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala te je u pripremi obilježavanje desete godišnjice rada Mreže u Karlovcu sljedede godine, opet za vrijeme Revije i Festivala.

Jedna od aktivnosti Youth Cinema Networka je i dodjela godišnje nagrade naziva Youth Cinema Network Award najboljim filmovima djece i mladih, koje za izbor nominiraju festivali i organizacije članice Mreže. Upravo je sada u Norveškoj objavljeno tko su ovogodišnji dobitnici. Detaljnije je moguće pogledati na ovoj poveznici https://vimeo.com/645708768

Ksenija je paralelno bila i članica žirija NUFF-a u međunarodnom žiriju. Uz nju su u žiriju bile i Alison McCloskey iz British Film Institutea (London, UK) te Radka Hoffmanová koja je predstavljala Young Film Fest - International Film Festival for Young Audiences (Prag, Češka) i International Film Festival ELBE DOCK (Ústí nad Labem, Češka i Dresden, Njemačka). Zajedno su odabrale najbolji film NUFF-a u međunarodnoj kategoriji, dok je drugi žiri odabrao najbolji film nordijskih zemalja. U međunarodnoj kategoriji u selekciji od 32 filma bila su i 2 filma hrvatskih autora - Još uvijek možeš pobijediti Marka Bičanida s Akademije dramske umjetnosti te Toranj Sunčane Brkulj s Akademije likovnih umjetnosti, no ovoga puta je nagradu osvojio američki film The Last Ferry from Grass Island.

NUFF i FRFF u proteklih desetak godina ostvarili su zanimljivu suradnju, a uz ostale partnere iz Youth Cinema Networka, zajednički osmišljavaju i provode raznovrsne aktivnosti u svrhu razvijanja audiovizulanog stvaralaštva mladih.

17.11.2021.