Predavanje o Filmskoj montaži

Ovoga petka 08. listopada u 18 sati održati će se javno predavanje o Filmskoj montaži u Klubu Pulske filmske tvornice. Montaža kao umijeće pripovijedanja svojstvena je samo filmu te ga odjeljuje od drugih starijih oblika umjetnosti.

Na ovom predavanju u tri bloka biti će riječi o počecima montaže, tehničkom i umjetničkom razvoju te narativnoj, nenarativnoj i inovativnoj montaži, a u trećem bloku prisutni će se naučiti osnovama korištenja montažerskih programa i procesa rada.

Predavanje vodi filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

Kulešov montažni eksperiment: kontekst u kojem je lice prikazano utječe na to kako se lice percipira: glad, tuga, požuda.

Ovo javno predavanje održava se u sklopu 17. Škole filma i  otvoreno je svim zainteresiranim za filmsko stvaranje i izražavanje.

17. Škola filma Pulske filmske tvornice organizirana je uz financijsku pomoć Grada Pule, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova.

Marko Zdravković-Kunac
Rođen je 1977. Tijekom gimnazijskih dana stvara i uči u KIT GRM-u (Kreativno istraživački tim Gradske radionice mladih). Osnivač je ritualnog teatra Menerik, a na MKFM-u završava više radionica dramskog i kreativnog pisanja. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, ali krajem 90-ih postaje koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture (ATTACK), te suosnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) 1998. godine. Nešto kasnije, 1999. godine zajedno s grupom filmaša i aktivista osniva Fade in (Fantastično dobru instituciju). Kao producent i novinar Fade in-a realizirao je preko 150 angažiranih reportaža za HRT te brojne druge projekte.
Tijekom sljedećih godina realizira brojne kazališne i filmske projekte te radi kao profesionalni montažer u raznim studijima i na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. pokreće Pulsku filmsku tvornicu s ciljem poticanja razvitka filmske kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora. Producent je četiri sezone TV emisije o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti Medionauti (2016.-2019.), zatim dvije serije autorskih kratkih dokumentarnih filmova Istarske štorije (2017.-2021.). Unutar PFT-a vodio je više od 20 radionica i producirao preko stotinjak filmova.

13.10.2021.