59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Varaždinski filmski klipići

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je najveća i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, koja se ove godine online održava od 30. rujna do 3. listopada u Varaždinu. Zajedno je organiziraju Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA, a partneri i pokrovitelji su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Varaždin, Hrvatski audiovizualni centar te Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Varaždin je u novije vrijeme bio domaćinom revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 2011. odnosno 2014. godine, kad su ovdje održane 49. te 52. revija.  

Iako neće biti djece iz školskih i drugih filmskih skupina i klubova diljem Hrvatske, ili onih zaljubljenika u film koji rade samostalno, a koja se onako vedra, razigrana i nasmijana pričine kao kakvi varaždinski klipići, k tome još i filmski, ipak će biti djece na njihovoj filmskoj reviji. Tako su se uvodno, od utorka do četvrtka, odvijale tradicionalne radionice animacije pijeska, pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul odnosno dokumentarnog filma koju je vodio Marinko Marinkić, sve uza strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Prve su četiri revijske projekcije i razgovori s autorima najavljene za petak, u kinu Gaj i online, a preostale tri za subotu, kad se u 17.00 u kinu Gaj održava i javna tribina s mentorima i voditeljima filmskih skupina o dječjem filmskom stvaralaštvu u doba pandemije i primjerima dobre prakse.

Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je na press konferenciji uoči početka Revije izjavio kako se Varaždinci raduju reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te da će u četiri revijska dana, posebno mladi, imati priliku vidjeti niz kvalitetnih projekcija. Privremena pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić naglasila je ulogu Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji ima podršku u svim svojim aktivnostima pa tako i u ovoj te se nadaju da će biti i određeni broj posjetitelja u kinu Gaj, koliko to epidemiološke mjere dopuštaju, a tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec sve pozvao na otvaranje Revije, koja se održava u Varaždinu u sklopu trideset i pete obljetnice FKS VANIMA, jedne od četrdeset i četiri organizacije i udruge koje djeluju u sklopu HFS-a. Jedan je od naglasaka Revije unapređenje medijske kulture i medijske pismenosti kroz revijske i obrazovne programe, a iako se ove godine revija održava kao hibridna, uživo i onine, pa na projekcijama u kinu Gaj neće biti uobičajenih stotinu i pedeset učenika, filmove može pogledati i daleko veći broj djece i mladih te svakako i mnogi zainteresirani odrasli.

Gradsko vijeće Grada Varaždina je 2012. godine donijelo odluku o poticanju audio-vizualne djelatnosti, čiji je nositelj i organizator VANIMA. Pokrenuta je revitalizacija kina Gaj, koje je nakon pet godina pauze ponovo osposobljeno za rad i digitalizirano, a intenzivno nastavljene aktivnosti VANIMA-e koja ima dugogodišnju tradiciju i uspješno predstavlja Varaždin u cijelom svijetu. Jedan od pokretača VANIMA-e Srećko Lebinec istaknuo je kako je u proteklih trideset i pet godina prošla svašta, ali ih tek čeka mnogo lijepoga, prije svega zbog toga što rade s djecom, jer je to rad na filmu, što znači život. Očekuju se dvije radionice kojima će se obilježiti Međunarodni dan animacije, na otvaranju 59. revije moći će se vidjeti neki uspješni radovi članova VANIMA-e, a u natjecateljskom dijelu čak četiri nova filma.

Službeno otvaranje 59. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je u četvrtak, 30. rujna u 19.00 sati, u Centru za mlade, a tom će se prilikom, uz izložbu i projekciju filmova, obilježiti i trideset i pet godina postojanja i uspješnog djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Od 20.00 sati na programu je online projekcija nagrađenih filmova sa 58. revije koja je online 2020. održana u Malom Lošinju.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

30.09.2021.