Rendez-vous au cinéma

Mjesec francuskih filmova u nezavisnim kinima

U ovogodišnjoj akciji sudjeluje, što je rekordan broj, čak trideset i pet nezavisnih kina u Hrvatskoj, a među njima su Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, Kino Gaj u Varaždinu, Art-kino Croatia u Rijeci, Kino Valli u Puli, Kino 30. svibnja u  Daruvaru, Dvorana Relković iz Nove Gradiške, Kino Slatina, Kino Zelina, Kino Gorica u Velikoj Gorici, Kino Zabok, Centar za kulturu Čakovec, Kino Kinoteka u Zagrebu, Kino Samobor, Kino Velebit u Koprivnici, Kino Pobjeda u Metkoviću, Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Krapina, Kino Forum u Zagrebu, Kino Urania iz Osijeka, Kino Marof, Dom kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, Kino Zona u Zadru, Dom kulture Grada Preloga, Kino Ivanec, Kino klub Šibenik, Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević u Gospiću, Kino Labin, Kino Mediteran u čak šest ispostava, odnosno u Bačvicama, u Splitu, Bolu i Supetru na Braču, Hvaru i Jelsi na otoku Hvaru te u Komiži na Visu, kao i Kino Tuškanac, koje je uz Animafest Zagreb partner u organizaciji i provedbi s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom.

Rendez-vous je počeo 17. rujna i traje sve do 17. listopada, a početak programa obilježen je u Kinu Tuškanac hrvatskom premijerom animiranog filma Izgubio sam svoje tijelo redatelja Jérémy Clapina, iz 2019., kojeg se opisuje kao animirani dramsko fantastičan film za odrasle, a koji je premijerno prikazan u odjeljku Međunarodni tjedan kritike na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Veliku nagradu Nespresso, kao prvi animirani film kojem je to uspjelo u povijesti ove sekcije te je bio nominiran i za najbolji animirani film na dodjeli Oscara odnosno projekcijom romantične drame Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda, iz 1965. godine, povodom smrti velikog francuskog glumca Jean-Paula Belmonda, u kojoj uz njega glumi i Godardova životna partnerica Anna Karina, složene ljubavne priče i političkog trilera, atraktivne režije (asistent režije bio je slavni glumac Jean-Pierre Léaud) i montaže koja ide od neposrednog obraćanja publici i razbijanja filmske čarolije do muzičkih brojeva. Osim na otvaranju, Ludog Pierrota će gledatelji moći vidjeti u svim nezavisnim partnerskim kinima, kao i ostatak programa Rendez-vous au cinéma.

Dio je to svečanog obilježavanja stote godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a sastoji se od šest filmova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije, među kojima su i svjetski poznata komedija Amelie, introspektivna drama Skafander i leptir, višestruko nagrađivan Adelin život, Ozonovih 8 žena, animirani film Avantura na Sjeveru teekološki dokumentarac Sutra. Vrijedi naglasiti kako su uz brojne pohvale kritike i mnoge nagrade, ovi filmovi ujedno u svoje vrijeme privukli i mnoštvo gledatelja u kinodvorane.

Predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreže) Alen Munitić je istaknuo da mu je izuzetno drago što se ove godine rekordan broj kina priključio programu Rendez-vous au cinéma što je i dokaz kako kontinuitet rada definitivno postiže rezultate u razvoju publike. Prikazivačima se svakako svidio i mali programski zaokret na suvremeni francuski film, a i dobra ljetna sezona koja je doprinijela da kina na otvorenom rade dulje nego ikad pa su se i oni uključili u program. Uz to je zahvalio  Francuskom institutu i HAVC-u na višegodišnjoj suradnji jer su kvalitetni programi potrebni kinima kako bi u složenim, ove godine i pandemijskim vremenima, što više potakli gledatelje povratku u kina i nastavku uživanja u doživljaju gledanja kultnih naslova na velikom ekranu. Pozvao je publiku diljem Hrvatske da posjete svoje najbliže kino i pronađu nešto za sebe među ovim višestruko nagrađivanim filmovima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22.09.2021.