26. filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

Odabrani

Na 26. filmsku reviju mladeži i 14. Four River Film Festival prijavljeno je 1415 filmova iz Hrvatske i niza zemalja (Afganistana, Alžira, Angole, Argentine, Armenije, Australije, Austrije, Azerbajdžana, Bangladeša, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Demokratske Republike Kongo, Egipta, Estonije, Etiopije, Francuske, Filipina, Gane, Grčke, Gruzije, Guernseya, Hong Konga, Indije, Indonezije, Iraka, Irana, Irske, Italije, Japana, Jordana, Južnoafričke Republike, Kameruna, Kanade, Kazahstana, Kenije, Kine, Kolumbije, Koreje, Libanona, Litve, Luksemburga, Madagaskara, Mađarske, Malezije, Meksika, Nepala, Nigerije, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Pakistana, Palestine, Perua, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD, Singapura, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Tadžikistana, Tajlanda, Tajvana, Tunisa, Turske, Ugande, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine, Urugvaja, Uzbekistana, Velike Britanije, Venecuele i Vijetnama), a po brojnosti prednjače autori iz Irana i SAD. Među njima je Selekcijska komisija odabrala 84 rada za službenu konkurenciju.

Ugodno je iznenađenje što je cijela prošla godina bila obilježena pandemijom, a ipak je mnogo mladih filmaša širom svijeta bilo izrazito aktivno. Članovi selekcijske komisije bili su dr. sc. Ana Đordić, dr. sc. Boško Picula i Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica, a naglašavaju kako su posljedice pandemije očite u odnosu na rodovsku pripadnost prijavljenih filmova. Najviše je profitirao animirani film, koji se dobrim dijelom stvara u izoliranim prostorima i često je plod individualnog rada, no  prijavljeno je znatno manje dokumentarnih filmova, što ne čudi zbog otežanih produkcijski uvjeta u doba kad su opravdane epidemiološke mjere otežale ne samo ukupnu umjetničku produkciju već i uvelike izmijenile svakodnevni način života. Članovi Selekcijske komisije istaknuli su ohrabreni prijavljenim filmovima koji iznova pokazuju da stvaralački potencijal i kreativnost mladih ne jenjavaju ni kad je najteže.

Koordinatorica Revije i Festivala te voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić posebno vrijednim smatra činjenicu da je ovo petnaesta godina filmskih manifestacija u Karlovcu, a već druga u ovako  izvanrednim uvjetima, no ohrabruje što se unatoč cijeloj situaciji nekoliko dana prije početka ipak uspjelo sve organizirati, a posebno projekcije uživo za karlovačke srednjoškolce, u Gradskom kazalištu Zorin dom, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival još su se jednom dokazali kao izvrsna platforma, prepoznata od srednjoškolskih autora širom svijeta i kao mjesto na kojem žele prikazati svoje filmove.

U četvrtak, 9. rujna u okviru digitalne filmske naSTAVe nastavlja se u karlovačkim osnovnim školama prikazivanje filmova iz programa dječjeg filmskog stvaralaštva, u prijepodnevnim satima, a treća i četvrta službena projekcija održat će se online i uživo u 9.30 odnosno u 12.00 sati. Od 15.00 do 17.00 sati je online edukativni program za učenike i mentore, a u 20.00 na rijeci Kupi odnosno Gradskom kupalištu Ozalj Ziggy filmski kviz te u 20.30 projekcija igranog filma Lihvar autora Nemanje Ćeranića i Yellow spot s projekcijom filma Bambiland redatelja Danila Stanimirovića.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

08.09.2021.