FIRST FILMS FIRST

Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe

Otvoren je poziv za šesto izdanje programa Goethe-Istituta FIRST FILMS FIRST.

Krajnji rok za prijavu je 1. ožujak 2021. godine.

FIRST FILMS FIRST je intenzivni edukacijski program za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe koji je Goethe-Institut pokrenuo 2016. godine. Radi se o inovativanom programu stručnog usavršavanja, čiji je cilj mladim filmskim stvarateljima iz Jugoistočne Europe pomoći u pripremanju prvog dugometražnog igranog filma. U programu FIRST FILMS FIRST sudjeluje osmero mladih redatelja iz Jugoistočne Europe koji zahvaljujući programu dobivaju priliku da ostvare svoj profesionalni san.

Akademiju za mlade redatelje Goethe-Instituta FIRST FILMS FIRST realiziraju Goethe-Instituti u zemljama Jugoistočne Europe, nacionalni filmski centri i akademije iz ove regije, kao i filmski festivali u Cluju, Bitoli, Beogradu i Sofiji.

Program FIRST FILMS FIRST sastoji se od četiri modula koji se realiziraju u periodu od godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom u tom razdoblju proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta. U fokusu su pritom teme i zadaci poput rada na scenariju, razvoja karakterističnog vizualnog filmskog stila, rada s glumicama i glumcima, produkcije, pitchinga & packaginga debitantskog dugometražnog filma. Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši.

FIST FILMS FIRST prima samo osam sudionika. Time se omogućuje osoban pristup i izmjene u programu, kako bi se zadovoljile individualne potrebe svakoga od njih.

Svaki modul održava se tijekom jednog od vodećih filmskih festivala u Jugoistočnoj Europi: na Transilvania International Film Festivalu u Cluju (Rumunjska), Manaki Brothers Film Festivalu u Bitoli (Makedonija), Festivalu autorskog filma u Beogradu (Srbija) i Sofia International Film Festivalu (Bulgarska).
Ovisno o pandemiji, moguće je da se moduli odvijaju u online formatu. Program je besplatan za odabrane polaznike. Sve informacije o postupku prijave možete pronaći ovdje.

Program 2021.

Lipanj 2021.
Prvi modul: OD PRIČE DO SCENARIJA
U sklopu Transilvania International Film Festival, Cluj Napoca / Rumunjska

Rujan 2021.
Drugi modul: PRONAĐITE JEDINSTVENI VIZUALNI STIL ZA VLASTITI FILM  & DALJNJI RAZVOJ SCENARIJA
U sklopu “Manaki Brothers” International Cinematographers Film Festivala, Bitola / Sjeverna Makedonija

Studeni / prosinac 2021.
Treći modul: REŽIJA I DALJNI RAZVOJ SCENARIJA
U sklopu Festivala autorskog filma, Beograd / Srbija

Ožujak 2022.
Četvrti modul: PRIPREMA ZA VELIKI SVIJET – PREDSTAVLJANJE I PAKIRANJE SVOG PROJEKTA
U sklopu Sofia International Film Festival / Bugarska

Program završava prezentacijom projekta (pitchem) pred skupinom međunarodno relevantnih producenata i distributera na Sofia Meetings, jednom od vodećih regionalnih tržišta koprodukcije.

17.02.2021.