25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Ljubav na daljinu

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, koji se od 8. do 12. rujna 2020. održavaju u Karlovcu, a Revija po 25., jubilarni put uopće odnosno četrnaesti put u gradu na četiri rijeke, posvećeni su srednjoškolskom filmu ili filmu kojeg stvaraju mladi, od četrnaest do dvadeset godina.

Svake se godine Revija i Festival održavaju pod nekim simboličnim znamenjem, a ove je godine odabrana gumena patkica, naravno žute boje. Pojava patkice se veže uz konac devetnaestog stoljeća, a prve su nastale kao sekundarni proizvod kad su proizvođači počeli koristiti vulkanizirane inovacije Charlesa Goodyeara. Prve patkice nisu mogle plutati i koristile su se kao zamjena za igračke koje su djeca žvakala, jačajuću prve mliječne zube. Četrdesetih godina prošlog stoljeća kipar Peter Ganine patentirao je današnju plutajuću igračku koja je u međuvremenu prodana u više od pedeset milijuna primjeraka. Neki od modela pravljeni su po uzoru na likove političara i slavnih osoba, neki svijetle u mraku, kvaču, mijenjaju boje, a neki se mogu samostalno kretati. Navodno kraljica Elizabeta II. ima okrunjenu patkicu u svojoj kupaonici, a ova je informacija povećala prodaju gumenih patkica u Velikoj Britaniji za 80%. Prije desetak godina najveći kolekcionar je imao zbirku od skoro šest tisuća različitih patkica.  

Na Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival ove su godine prijavljena  rekordna 1.632 filma iz devedeset i devet zemalja, među kojima su i Bolivija, Kina, Mozambik, Singapur, Sjedinjene Države i skoro sve europske zemlje, od kojih je sedamdeset i jedan odabran za službenu konkurenciju, ali se velike brojke gledatelja i gostiju iz prijašnjih godina neće ponoviti, zbog svima poznatih razloga. Prijavljeno je 187 filmova hrvatskih autora, od kojih je 43 odabrano za službenu selekciju, a od njih je sedamnaest igranih, dvanaest slobodnog stila, devet animiranih i pet dokumentarnih. Najviše je autora iz Blanka, FKVK Zaprešić, Kinokluba Karlovac i Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba te Škole likovnih umjetnosti Split.

Reviju i Festival organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture te njegove gradske i županijske organizacije, Grada Karlovca, Karlovačke županije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca, Turbing d.o.o. i Studentskog centra Karlovac. Kao i proteklih godina, posebna ja pažnja usmjerena na edukacijski dio, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a višegodišnji napori organizatora mogli bi iduće godine biti okrunjeni konačnim otvaranjem gradskog kina Edison, kao mjesta održavanja 26. Revije i 14. FRFF-a. 

Ove se godine projekcije natjecateljskih filmova održavaju online, pa će to biti svojevrsna filmska ljubav na daljinu, ali će biti i živih događanja te se tako za srijedu na Kupi najavljuje projekcija filma Go, Went, Gone Ljube Zdjelarevića, a u četvrtak na Mrežnici, na gradskoj plaži Duge Rese, odabir filmova bivših dobitnika nagrada, od   The Stamp Lovre Mrđena, 6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića do Izlazite li vanka? Ines Jokoš. U petak će biti održana i zadnja ovogodišnja projekcija, a na rijeci Dobri, u dvorištu dvorca Frankopana u Ogulinu će biti prikazan film Mater scenarista i redatelja Jutre Pavlovića.

Svečano otvaranje 25. filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala bit će održano večeras u 20.00, na Foginovom kupalištu na rijeci Korani, a bit će prikazan film Ognjena Sviličića Glas te u tradicionalnoj rubrici Nekad laureati Revije i Festivala, a danas… predstavljenMarinko Marinkić, snimatelj filma.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

09.09.2020.