CRTIĆEM ZA MEDICINSKE SESTRE

Povodom 2020.godine, Međunarodne godine sestrinstva i primalja te Dana sestrinstva (12.05.), na inicijativu Lidije Jelene Jurčec, u kućnim je uvjetima djelovanja ŠAF-a Čakovec realiziran kratki, crtani, edukativni film  za medicinske sestre i tehničare. Time se izrazilo poštovanje i zahvalanost na njihovom trudu i radu, posebno u ovom teškom razdoblju pandemije COVID-19 virusa.

Znanje i profesionalnost temeljni su zadaci zdravstvene struke , ali ni jedno znanstveno ni tehničko dostignuće ne smije se odmaknuti od temelja profesije - ljudskosti i empatije , što uzajamno osjećamo i suosjećamo.

Animirani film nastao je kao volonterski rad Jasminke Bijelić Ljubić (Škola animiranog filma Čakovec) u suradnji sa Županijskom bolnicom Čakovec ( djelatnica Lidija Jelena Jurčec, također i amaterska likovna umjetnica). Sam crtić rađen je u kućnim uvjetima, uz minimum tehničke podrške, u tehnici crteža na papiru i digitalne obrade u računalu. Ovaj je animirani film uvršten u program obilježavanja Dana sestrinstva u Hrvatskoj komori medicinskih sestara , strukovnih sestrinskih udruga , a koristit će se i u nastavi srednjih medicinskih škola i veleučilišta.

U planu je i međunarodni iskorak ka distribuciji filma drugim svjetskim udruženjima medicinskih sestara, tehničara i primatelja u svrhu popularizacije njihovih djelatnosti te realizacija filmskih radionica animacije za srednjoškolce medicinske struke u Čakovcu, u okviru tema vezanim uz stručnu nastavu.

Lidija Jelena Jurčec

11.05.2020.