Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ljiljana Ille

Svake godine, već u svibnju, Ljiljana osjeti kako joj krene neko uzbuđenje, a točno zna zbog čega. Čeka da počnu upisi u Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić pa se brzo prijavljuje i još potiče poznanike i svoje učenike da se i oni pridruže. A, kako se bliži početak škole nastojim završiti sve poslove pa i godišnji, ha-ha.

Davne 2006. sam se kao informatičar našla u neobičnoj situaciji – trebala sam predavati predmete poput Medijskih tehnologija, Multimedijskih tehnologija i Napredne animacije. Raspitivala sam se na sve strane, surfala po webu i nekako saznala za Školu medijske kulture. Upisala sam Prvi stupanj seminarskog programa i prvi put nakon srednje škole  učila o filmu ali sad od vrhunskih stručnjaka. U okruženju „filmaša“ i drugih nastavnika, zaljubljenika u film, osjećala sam se divno i moram priznati zarazila se školom. Od tada svake godine pohađam neku od radionica, a neke i više puta. Izgleda da volim ponavljati gradivo. Tako sam primjerice Zvuku – Postprodukcija tona, Radiofonija i Radio reportaža posvetila dobrih 5 godima J. No s obzirom da su moja područja u školi Zvuk i Animacija nije ni čudo da sam i animaciju ponavljala, 3 puta. Prošla sam dosta radionica i fale mi još Dokumentarni, Fotografija, Kamera i Scenarij. Ima vremena.

Prvih par godina bilo je laganog natezanja s ukućanima ali sve je došlo na svoje mjesto. Kraj osmog mjeseca ja sam rezervirana za Školu medijske kulture i nitko više ne računa na mene i moje vrijeme. Za mene su posebnije bile dvije godine, 2015. i 2017. jer sam bila smještena u hotelu s ostalim sudionicima škole. Inače bih se  puno vozila i kad je navečer bilo „najslađe“ ja bih morala kući. Varaždinka sam koja radi u Čakovcu a sve škole su bile ili u Varaždinskim Toplicama, Varaždinu ili u Čakovcu. Zbilja bih voljela da odemo negdje izvan Varaždinske i Međimurske županije. Svake godine kad na kraju ispunjavamo anketni listić ja pišem prijedlog – Samobor, Vukovar ma bilo gdje osim prije spomenute županije.

U Čakovcu sam u radionicu Radio reportaže uključila svoje učenice kao volontere. Bilo je to dobro iskustvo za sve nas. Na moju sugestiju je i par mojih maturanata pohađalo Školu medijske kulture.

Svake godine, u svibnju, krene mi neko uzbuđenje. Čekam da počnu upisi i potičem poznanike i učenike da nam se i oni pridruže. A, kako se bliži početak škole nastojim završiti sve poslove pa i godišnji, ha-ha.

Čitavo ovo vrijeme dok sam pisala tekst imala sam osmjeh na licu i stalno vrtila slike i sjećanja na prekrasno vrijeme koje sam proživjela u Školama medijske klulture Dr. Ante Peterlić.

ali sad temeljna znanja, a namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija ili koji ta znanja trebaju utvrditi

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

19.02.2020.