VIDEO+POETRY - GOSTOVANJE MARIE CRAVEN U KINO KLUBU SPLIT

U subotu 07. i nedjelju 08. prosinca od 20:00h u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i prezenterka eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford). Marie je tijekom školovanja i neposredno nakon okončanja studija djelovala kao kazališna glumica u Melbournu (dugi niz godina živi u Queenslandu), a u sineatske projekte se upustila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao jedna od aktivnijih zagovornica Super 8 amaterske proizvodne filmske ekspanzije u Australiji (udruge “Melbourne Super 8 Film Group” i “MIMA” tj. “Experimenta Media Arts”).

Korijen interesa za laku i jeftinu analognu tehniku u periodu globalne adaptacije napredne video opreme koja je bila skupa i nepraktična, a temeljem čega su se australski eksperimentatori vezali u donekle stabilne i kohezivne umjetničke grupe, valja tražiti u arhivama Sydneyskog “Ubu kolektiva” (australski “underground” film) koje je Kino Klub Split prezentirao u jesen 2012. Osim autorskog i prezentacijskog odnosa s eksperimentalnim filmom Marie povremeno piše filmske kritike, te podučava video montažu pri komunalnim centrima i sveučilišnim radionicama u Australiji. U zreloj fazi karijere tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća intenzivnije je adaptirala narativne filmske strukture temeljem čega je razvila specifičan odnos s medijem koji je najoportunije tumačiti adaptacijom eksperimentalnog video lirizma i suradnjom s pjesnicima kao pouzdanim partnerima u kontekstu potrebe za naprednom dekonstrukcijom polazišnog redateljskog narativnog postupka u pravcu autorskog ozbiljenja u gabaritima moderne umjetičke avangarde. Donedavna je bila aktivna i kao “cybervocal”, te surađivala s “online producentima” elektronske glazbe, a posljednjih nekoliko godina uspješno radi i na inovativnim filmskim found footage eksperimentima.

Marie Craven otvorena je za suradnju na svim poljima umjetničke proizvodnje, posebice kada je u pitanju koordiniranje kreativnih procesa putem globalne internetske mreže, te se s toga nadamo kako će odaziv publike u Splitu biti sukladan njenom nesebičnom angažmanu u totalitetu kulturnog prostora.

KKS: PROGRAM ZA 07.12.2019. u 20:00
KKS: PROGRAM ZA 08.12.2019. u 20:00

“Marie is truly an example of how international borders these days mean nothing to the creative universe as she continues her worldwide collaborations from her home on the Gold Coast.” - Candida Baker, Verandah Magazine, June 2017.

Više o Marie i njenom radu možete pročitati ovdje i ovdje, a uvid u Peotry + Video program potražiti na sljedećoj poveznici https://vimeo.com/317857450.

--

Rad Kino kluba Split podržavaju Zaklada Kultura nova, Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar. Program je realiziran u sklopu programske cjeline Edukativnih projekcija petkom čiji je programski selektor Darko Duilo.
Program se prezentira i u sklopu sedmog Platformata - festivala nezavisne kulture u organizaciji Platforme Doma mladih.

04.12.2019.