Foto-Film-Video Amateri Luke

Deseta godišnjica

Udruga foto, filmskih i video stvaratelja, i drugih građana, Foto-Film-Video Amateri Luke (FFVAL) bavi se foto i filmskim stvaralaštvom i produkcijom, edukacijom prvenstveno djece i mladih kroz vođenje filmskih radionica za učenike Osnovne škole Luka, čime se zadovoljavaju njihove potrebe za provedbom nastave medijske kulture te raznim organizacijama, prezentacijama, manifestacijama i prikazivanjem filmova. Članovi u njoj ostvaruju svoje osobne i zajedničke interese te javne potrebe u tehničkoj kulturi, posebno u području amaterskog filmskog i video stvaralaštva, a FFVAL danas ima pedesetak članova od kojih su polovina djeca iz područne OŠ te srednjoškolci. Svojim radom postiže izuzetno dobre rezultate i osvaja nagrade na revijama i festivalima u Hrvatskoj, poput Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ili Dubrovnik Film Festivala, i drugima. Istodobno, teži napredovanju i razvitku pa je u svoj program aktivnosti od 2013. godine nadalje uvrstio i organizaciju međunarodnog Filmskog festivala smijeha FIFES, koji se zadnjih nekoliko godina održava u kinu Tuškanac Hrvatskog filmskog saveza, čiji je FFVAL višegodišnji član. U organizaciji i provedbi FIFES-a pridružila se i Udruga Mistična bića, koja je osnovana 2013.

O prepoznatljivosti i omiljenosti FIFES-a svjedoči i podatak da je na njegovo sedmo izdanje, ovog proljeća, ukupno prijavljeno oko sedamsto filmova od kojih je pedeset i tri uvršteno u službenu konkurenciju, a pristigli su, osim iz Hrvatske, iz Belgije, Francuske, Južne Koreje, SAD, Švicarske …. Osmi je Filmski festival smijeha FIFES najavljen za iduću, 2020. godinu.

Općina Luka smještena je u Gornjem Zagorju, nedaleko Brdovca odnosno Zaprešića, svega tridesetak kilometara od Zagreba, prvi je put status općine dobila 1926. godine, a ponovo 1995., ima manje od tisuću i pol stanovnika (ili oko četiristo kućanstava), a od 1874. tamo djeluje pučka škola Luka. Deset godina prije nje  sagrađena je nova crkva Svetog Roka, kažu najveća od Zagreba do Krapine. Neki se objekti u okolici spominju još od 1500. godine, poput dvorca ili Grada Vadine, do kojeg je vodila cesta sačinjena od drvenih pragova, odnosno dvorca Radakovo. Ovo je i kraj gustih crnogoričnih šuma koje su nastale zaslugom turopoljskog plemića Ladislava Modića jer je u drugoj polovini Devetnaestog stoljeća dao naredbu da svako domaćinstvo mora zasaditi i uzgojiti dvadeset crnogoričnih stabala.

Blizina Zaprešića, kojem su Luka odnosno Brdovec donedavno administrativno pripadali, a posebno FKVK Zaprešić, od izuzetne je važnosti i puno se puta dogodilo  da su jedni drugima (i trećima) priskakali u prijateljsku i kreativnu pomoć.   

Obilježavanje desete godišnjice održat će se u srijedu, 30. listopada 2019., u 18 sati u Društvenom domu Luka, a na programu je kratka projekcija nekih od filmskih uspješnica nastalih u proteklom desetljeću, dodjela nagrada i priznanja mladim filmašima i robotičarima te izvedba dijela kazališne predstave kazališnog, televizijskog i filmskog glumca i frontmana grupe Cold Snapa Jana Kerekeša, rođenog 1987. u Varaždinu, najpoznatijeg po ulogama u filmovima Ništa osobno (2009), Fleke (2011), Broj 55 (2014) odnosno Ufuraj se i pukni (2019) te nastupima u popularnim televizijskim serijama Mamutica, Stipe u gostima, Bitange i princeze, Najbolje godine i drugima, koji postaje novim članom žirija festivala FIFES u organizaciji FFVAL-a.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

30.10.2019.