Održan radionički program na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Radionice medijske pismenosti pohađali su mladi filmaši i voditelji video družina

Najmlađi hrvatski filmaši bavili su se audio i video sadržajem, dok su voditelji družina obogaćivali svoju metodologiju rada s mladima. 

Najmlađi sudionici Revije su kroz razgovore s voditeljima radionica Martinom Mladenović i Ognjenom Andrićem iz Kino kluba Sisak obradili su tri  tematska područja: Sigurnost na internetu, Mediji i dječji razvoj  te Nasilje u medijima i prepoznavanje stereotipa. Ove teme proizašle su iz promišljanja danas sveprisutnih ekrana koji  imaju mogućnost prikazati sadržaje iz iznimnog broja izvora, a osim toga dolaze i u nevjerojatnom varijetetu veličina, oblika i tehničkih osobina i zato se više ne možemo pitati hoćemo li izlagati najmlađe audio i video sadržajima već kako, koliko i što je uopće prikladno za njih.

Voditelji družina upoznali su se sa tradicionalnim japanskim uličnim kazalištem u obliku papirnate drame Kamišibaj na radionici pod vodstvom Ive Nemec. Tu su naučili nove tehnike pripovijedanja i pristupe za poticanje mašte učenika kako bi mogli razviti nove ideje za filmove.

Danas u 20h očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena. To podudarnost vrlo komplicira početak četvrtog razreda i ljubavni život našeg junaka Sunea.

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka ove se godine od 3. do 6. listopada održava u Sisku. Na sedam službenih projekcija bit će prikazano čak osamdeset i devet filmova, među kojima je najviše animiranih,  igranih je tek dva manje ili dvadeset i pet, dokumentarnih je dvanaest, radioničkih deset, TV-reportaža devet, a u slobodnom stilu snimljeno je šest radova. Popis je dostupan na linku: https://tinyurl.com/y53u92lj.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije je u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

05.10.2019.