Star Film Fest

Čekajući sedmi

Šesti Star Film Fest svečano je otvoren u četvrtak, 29. kolovoza, tradicionalno u Starom gradu Sisak, gdje su gledatelje čekali baklje, crveni tepih, bajkovita, filmska  atmosfera (ipak, nedostajala je lijepa, zlatokosa princeza!) te koncert filmske glazbe koju su, ovaj put u nešto žešćem, rock izdanju izvodili Alen Bakarić&Sven Tomanić odnosno izložbom/instalacijom Kraj umjetničkog trojca leilamarinaena, a poslije prve od osam službenih projekcija i koncert banda Stephany Stefan.

U petak i subotu program je počinjao jutarnjim pozdravom suncu i Slackline radionicom balansiranja na užetu, u petak je održana radionica Osiguranje filmske produkcije voditelja i direktora DPS RENOMIA Igora Savičeka, a u petak i subotu i radionica Produkcija filmske glazbe voditeljice Magde Mas. Permanentno je trajao i acoustic jam session u vanjskom prostoru Kazališta 21. Održan je kviz općeg znanja KOZa, koncert grupe Elemental i nastup DJ Valtera Grossa odnosno tri filmske projekcije dječjeg, igranog i dokumentarnog filma, u petak Posljednji Srbin u Hrvatskoj, zombi komedija redatelja Predraga Ličine, a u subotu filmova za djecu Pčelica Maja te IKEA for YU autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

U subotu je održana javna rasprava o položaju redatelja u Hrvatskoj kojoj su se među brojnim najavljenim odazvali tek Silvio Petranović (rođen 1959., u Novoj Gradiški, redatelj filmova Nitko se neće smijati, Družba Isusova te Šegrt Hlapić) i Antun Vrdoljak (rođen 1931., u Imotskom, glumac, scenarist i redatelj, Kad čuješ zvona, U gori raste zelen bor, Mećava, Kiklop, Glembajevi, General), a uspješno moderirala Sandra Bosnar.

Žiri je radio u sastavu akademska filmska i TV-snimateljica i ko-redateljica dugometražnog dokumentarca IKEA for YU Dinka Radonić, kao predsjednica te članovi Bobby Boško Grubić, redatelj, producent i dobitnik prestižne nagrade Emmy, rođen u Sisku, Nina Kojc, članica Društva za razvoj filmske kulture, Instituta MARS u Mariboru te pred-selektorica na Enimation festivalu, voditeljica radionica animiranog filma, glumac i student ADU Filip Mayer, poznat po ulozi u HBO seriji Uspjeh redatelja Denisa Tanovića, sisački dramaturg, dramatičar i romanopisac koji radi u Zagrebu, Beču, Berlinu, Splitu i Rijeci Dino Pešut i argentinski producent, scenarist i redatelj, pobjednik petog Star Film Fest-a Federico Schmuckler.

Najboljim animiranim filmom su proglasili My body autora Sandralee Zinzen i Nicolasa Nivessea, Francuska, o mladenačkim problemima s prihvaćenjem vlastitog tijela, najboljim dokumentarnim A Gis Thiaga Carvalhaesa, Brazil, o tragičnom životu i smrti transseksualne osobe, eksperimentalnim White bedrooms Gabriel Moran, Španjolska, o treptaju oka koji može sve definirati, dok je najboljim industrijskim filmom proglašen iranski Breathing Farshida Ayoobinejada, o ilegalnim radnicima u nekom kamenolomu, a igranim Vrzel Ane Trebše, Slovenija, o propaloj ljubavnoj vezi koja se pri novom pokušaju opet suočava s krahom. Za montažu je nagrađen Jan Chaplin, Francuska za igranu komediju The angry anonymous meetring, za kameru  Elani Molfeta, Grčka, za igrani Nekydallo, najboljim regionalnim filmom proglašen je Mishko makedonskog autora Hanisa Bagashova, a nagrada publike otišla je u ruke Sare Gracie Jimenez, Španjolska za film Agelasta o problemu ljudi koji se ne mogu smijati, dok je posebnu nagradu selektor(ic)a dobila Sara Jurinčić, Hrvatska, za dokumentarni film 3. rujan 2015, o mnogim medijskim vijestima koje u glavi čitatelja stvaraju novu priču.

uško Popović
popovicdusko@yahoo.com

04.09.2019.