21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Po drugi put u Varaždinu

Od 18. do 28. kolovoza 2019. se po drugi put Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava u Studentskom domu u Varaždinu, u prostorima Kina Gaj i na drugim  varaždinskim lokacijama. Prvi ili osnovni stupanj seminara medijske kulture polaznicima osigurava temeljna znanja o teoriji i povijesti filma, a namijenjen je prvenstveno nastavnicima osnovnih i srednjih škola ali i drugim zainteresiranim koji ta znanja nisu mogli steći u okvirima prethodnog obrazovanja. Na drugom stupnju stječu se specijalizirane spoznaje, svake godine s drugim temama koje se bave tendencijama u suvremenom filmu i medijima, relevantnim i manje poznatim fenomenima iz povijesti filma, ali i produbljivanjem teorijskih znanja i analitičkih umijeća, čime se omogućava cjeloživotno obrazovanje sudionika. Predavači su na oba stupnja Midhat Ajanović, Ilija Barišić, Etami Borjan, Dejan Durić, Ana Đordić, Marija Kristina Habajec, Mirjana Jukić, Mario Kozina, Bruno Kragić, Carmen Lhotka, Silvestar Mileta, Jelena Modrić, Astrid Nox, Boško Picula, Marko Rojnić, Katica Šarić, Janica Tomić, Hrvoje Turković i Marina Zlatarić.   

Osim teorijskog rada na ŠMK se provodi i niz praktičnih sadržaja, od radionice za dokumentarni film, koju vodi filmski redatelj Tomislav Mršić, s Hrvojem Mršićem i Alanom Stankovićem, a između ostalog se bavi kvalitetnim pripremama i snimanjem dokumentarnog filma, radionice za igrani film akademskog filmskog redatelja Ivana Gorana Viteza, uz pomoć Filipa Tota i Ivane Rogić, na kojoj će u tih desetak dana biti snimljen igrani film, radionice za animirani film koju vodi Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica slavnog ŠAF-a odnosno Škole animiranog filma Čakovec, uz pomoć Monike Vrtarić Vuk, koja će na osnovnom te naprednom tečaju naučiti polaznike kako snimiti animirani film, preko radionice za kameru i snimanje voditelja veterana Borisa Poljaka, filmskog snimatelja, kojem pomažu Dinka Radonić i Jere Gruić, koja pruža teorijska znanja o tehničkim osobinama kamera i omogućava samostalno snimanje, radionice za montažu novih voditelja, akademskih filmskih montažera Sare Gregorić i Tomislava Stojanovića koji će uvodno posebno naglasiti samozatajnu ali izuzetno kreativnu ulogu i važnost filmskih montažera u finaliziranju filma, a onda polaznike i naučiti kako se to radi, radionice za fotografiju akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, uz pomoć Milivoja Kuhara, sa širokokutnim dijapazonom od tehnike i tehnologije fotografiranja do autorskog pristupa temi, koja će rezultirati završnom skupnom izložbom radova polaznika, iznova koncipirane   radionice osnova novinarstva, radijske reportaže i audiopriloga za Internet još jedne veteranke, profesorice komparativne književnosti i filozofije i radijske novinarke Višnje Biti, uz pomoć Miroslava Šeba, s naglaskom na radijsko novinarstvo i praktične priloge, radionice za eksperimentalni film koju je pokrenuo Damir Čučić, a ove godine je vodi filmski redatelj Tomislav Šoban, s Marinkom Marinkićem, o modelima, načinima, mogućnostima i praksi eksperimentalnog filma, scenarističke radionice na ŠMK nove voditeljice, scenaristice Irene Krčelić, uz pomoć Dalije Dozet, čiji polaznici ne rade za javnost nego za sebe, radionice radioigre redateljice Vedrane Vrhovnik, kojoj pomaže Anka Savić, o dramskom sadržaju na radiju te posve nove radionice dramske pedagogije Marije Šorša i Teatra Tirena, o metodama i sredstvima dramskog izražavanja, posebno u radu s mladima.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije, kroz nju je u dvadeset godina prošlo više od 2.500 polaznika, a najbolji pokazatelj njene uspješnosti je širenje kruga mladih filmaša u osnovnim i srednjim školama, vrtićima i domovima, jer učitelji, profesori i stručni suradnici moraju prvo sve i dobro naučiti o medijima kako bi to znanje uspješno prenijeli svojim učenicima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

14.08.2019.