Ljetna škola filma

Šipan 2019

Ovogodišnja je Ljetna škola filma Šipan svečano (i tradicionalno) otvorena u ponedjeljak, 5. kolovoza, predstavljanjem programa i sadržaja Radionice animiranog filma, čiji su voditelji docentica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić, s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Nikola Kapidžić, vlasnik i voditelj obrta za pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti Vizir, dok je njihova asistentica Bahia–Lara Margaretić svojevremeno bila polaznica iste radionice te Radionice igranog filma u kategoriji mlađih polaznika, koju vode glavni i odgovorni urednik eFM radija Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, odnosno starijih polaznika s voditeljem Goranom Šporčićem, inače uspješnim voditeljem filmske družine u OŠ Stjepana Kufelje u Kutini. Poslije svečanosti otvaranja i predstavljanja voditelja i radionica prikazan je dokumentarni film o opskrbi vodom na jadranskim otocima Pusti Dobre, pusti autorice Vlatke Vorkapić iz 2018. godine.

Projekcije su u utorak nastavljene prikazivanjem filma Mačak u vreći nastalog na prošlogodišnjoj radionici igranog filma, odnosno dugometražnog igranog prvijenca redateljice Sare Hribar Lada Kamenski (koja je prisustvovala projekciji) i Marka Šantića iz 2018. godine, o stresnom odabiru glavne glumice u budućem filmu i statusu žena u domaćem filmskom stvaralaštvu.

Današnji je dan posvećen predstavljanju radova članova Udruge za promicanje medijske kulture Luža iz Dubrovnika, odnosno projekciji njihove godišnje produkcije i pobližem upoznavanju DUFF-a, međunarodnog Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade zemalja Mediterana koji se ove godine održava od  15. do 20. listopada, a sutra se prikazuju Nećete vjerovati što se dogodilo, još jedan rad s prošlogodišnje radionice igranog filma LJŠFŠ te Čovik i arhitektura, manje poznat  igrani film scenarista Miljenka Smoje i redatelja Nikše Fulgosia, o novinaru (tumači ga Ivica Vidović) koji proučava prednosti i mane življenja u starim kamenim kućama i novim neboderima, iz 1977.

U petak, između glazbeno filmskog spektakla The Show Must Go On na rivi ispred Doma mladeži i velikog LJŠFŠ koncerta Queen Real Tribute Band-a, koji počinje u 23.15, gledatelji mogu pogledati igrani film Bohemian Rhapsody redateljaBryana Singera, SAD, iz 2018., a u subotu će biti prikazan i rad prošlogodišnjih polaznika radionice za animirani film Tajna čarobnog Šipana, pa zatim igrani film Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, uz najavljeno sudjelovanje redateljice Škop i producentice Darije Kulenović Gudan. Nedjelja je rezervirana za igrani film Aleksi redateljice Barbare Vekarić, a ponedjeljak za Magični show u izvedbi MAK teatra iz Zagreba.

Utorak je uobičajeno ispunjen užurbanim dovršavanjem novih radova polaznika radionica, a svečano zatvaranje i premijerno prikazivanje ovogodišnjih radioničkih rezultata te dodjela nagrada i priznanja zakazani su za 21.00, u srijedu, 14. kolovoza.
Šesnaesta LJŠFŠ se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra i Turističke zajednice grada Dubrovnika, odnosno uz prijateljsko/partnersku suradnju s Dubrovnik Film Festivalom, Fade in-om, Hotelom Šipan, Hrvatskim filmskim savezom, Kinematografima Dubrovnik, Osnovnom školom Ivana Gundulića Dubrovnik, studiom Dim, medijskim kućama Dubrovačka televizija, dubrovniknet, HRT Radio Dubrovnik, Libertas tv te tvrtkama Iveco, Lumennice, Sekvenca, i drugima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

07.08.2019.