Ljetne Frooom-ove radionice

Od Zagreba, Sinja, Preloga, Koprivnice… do Rijeke

Frooom-ove ljetne radionice filmskog, medijskog, informatičkog i računalnog opismenjavnja održavaju se u Zagrebu, od 1. do 5. te od 8. do 12. srpnja i od 26. do 30. kolovoze i 2. do 6. rujna, a u dva termina kasnog ljeta, 26. do 30 kolovoza bit će  održane i u Sinju odnosno Prelogu, kao i od 2. do 6. rujna u Rijeci i u Koprivnici. Za svaku je radionicu uz prijavu osobnog sudjelovanja moguće prijaviti, ako postoji, i  vlastiti kratki film ili poruku u drugom mediju, a najzanimljiviji radovi će biti nagrađeni besplatnom sudjelovanjem na radionicama.

Pod zajedničkim nazivom Frooom održavaju se od 2012. godine programi zabavnog i obrazovnog karaktera koji djeci i mladima omogućuju aktivan i kreativan pristup svijetu filma drugačijeg od uobičajenog i standardnog kino ili TV gledateljskog iskustva. Vrijednost su prepoznali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski audiovizualni centar, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Hrvatski filmski savez, Uredi za kulturu Grada Splita, Grada Rijeke, Grada Koprivnice i Grada Preloga te Primorsko-goranske i Splitsko dalmatinske županije.

Kao dokazana obrazovna uspješnica ovaj program privlači pažnju publike i medija već devet godina, namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta od osam do trinaest godina (u višim razinama opismenjavanja i do šesnaest godina), a ponekad i djeci izvan ovog dobnog okvira, nakon konzultacije s roditeljima i psihologom projekta. Temeljna je zamisao da se djeca osjećaju ugodno, sigurno i samopouzdano te da mogu fokusirano i s razumijevanjem pratiti sve sadržaje. Frooom se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je poznato djelovanje njegovog pokretača i provoditelja Bacača Sjenki, višestruko nagrađivane neprofitne organizacije iz Zagreba koja je u svom šesnaestogodišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od stotinu i pedeset uspješnih suradnji s profesionalcima iz više od trideset zemalja svijeta te realizirala više od pedeset edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na četiri kontinenta. Izuzetno uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, videoumjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. Prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, kreće  se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i lociranja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. U svemu se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije rezultat je višestruko i dugogodišnje provjerenog eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplinarnih niša, a u kojem su, između ostalih, stručnjaci dramske pedagogije, kulturne antropologije psihologije, novomedijske prakse, animiranog filma, glume, dramaturgije, filmske montaže, arhitekture i drugi.

Frooom! se u uobičajenom trajanju od pet dana ostvaruje kao cjelodnevni boravak (početni i napredni program, prihvat djece, osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji s predviđenim filmskim programom, filmski program, jedan ili više tematsko odabranih filmskih sadržaja, zajednički objed, razgovor o filmu, tehničke vježbe i završne dramsko-izvedbene vježbe, dogovor oko domaćih zadataka, odlazak djece) od devet do šesnaest sati, a odvija se u zajedničkom radu s grupom od maksimalno šesnaest sudionika (u osnovnim školama broj polaznika je do dvadeset).

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

03.07.2019.