Diversions International Short Film Festival

Program šestog DISFF-a

U ponedjeljak je počelo šesto izdanje Diversions International Short Film Festivala koji se i ove godine, od 10. do 16. lipnja, održava u Zagrebu i Svetom Ivanu Zelini. U  Zagrebu se odvijalo Doxanje ili predstavljanje svjetskih festivala dokumentarnog filma, a ove je godine prezentiran Docaviv – The Tel Aviv Documentary Festival iz Izraela. Prikazana su tri studentska dokumentarca autora s izraelskih filmskih škola, a o Docaviv-u su govorile Yaara Ozery, programska direktorica festivala i Rotem Dimand, redateljica filma Silueta pletenica. U razgovoru im se pridružio i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. Program je održan u MM centru u Savskoj 25, a prikazani su Sin svoga oca redatelja Hillela Ratea, već spomenuta Silueta pletenica koja je upravo nagrađena na ovogodišnjem Docavivu te Mladenkino drvo Shadija Habiba Allaha.

Program šestog DISFF-a nastavljen je u Svetom Ivanu Zelini gdje će u šest dana i jedanaest natjecateljskih blokova biti prikazana 64 filma iz 32 zemlje koji se natječu za festivalske nagrade. Odabrala su ih članice selekcijske komisije Martina Biljan iz Hrvatske, Isabela Falcão Vaz iz Portugala i Antigoni Papantoni iz Švicarske. U selekciji su i filmovi domaćih autora, eksperimentalni Dokument Parakozmik  Vladislava Kneževića, zatim Early Bloomers Mije Luke Vincetić, igrani Peti kat lijevo Renate Lučić, animirani Prvi korak Petre Kožar, Osmijeh Mateje Kovači Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa pa Sovjetski psi Nikice Zdunić te igrani Zamjena Jasne Safić nastao po pobjedničkom pitchu Croatian Short Pitcha 2016. godine. Prošlogodišnji članovi žirija David Lušičić i Francesco Clerici vraćaju se dokumentarnim filmovima Fajront i Memoria del fuego/Sjećanje na vatru dok su projekcije natjecateljskog programa započele u utorak filmom Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović.

O najboljima će odlučivati žiri kojem predsjedava redatelj hita Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predrag Ličina, a članovi su redateljica i direktorica STIFF-a iz Rijeke  Maša Drndić i direktor Innsbruck Film Campus-a Christoph Fintl.

Popratni su sadržaji izložba kiparice i slikarice Mateje Majcen u Galeriji Kraluš, pa 13. lipnja program recentnih kratkih filmova iz Švicarske Swiss Shorts u suradnji s promotivnom agencijom ProShort, a 14. Lipnja, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, danski filmovi za djecu i mlade odnosno animirani film Mini svijet Davida Antolkovića, Andreja Kudeljana i Sare Marković nastao na ovogodišnjoj radionici filma održanoj u svibnju u Svetom Ivanu Zelini, koju su vodili Silva Ćapin, Filip Peruzović i Srđan Popović.

U zabavnom programu nastupaju jedini klezmer sastav u nas JEWSERS, kojeg vodi Melita Lovričević, funky fusion ludorija Robostrop & The CEO i mini festival ZENBAZEN, kao cjelodnevno zbivanje na zelinskim bazenima, s tridesetak izvođača, DJ-a i bandova, a istodobno se odvijaju radionice i prigodni programi za djecu i mlade te predavanja.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina, Zagrebačke županije, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Veleposlanstva Švicarske u RH, Veleposlanstva Portugala u RH i Austrijskog kulturnog foruma, a organizatori su Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

12.06.2019.