Nakon Rijeke, IKEA for YU, ovaj vikend u Splitu na Festivalu mediteranskog filma!

Svega dva tjedna nakon riječke premijere, „IKEA for YU“, nastavlja svoj festivalski put na 12. Festivalu mediteranskog filma koji se održava u Splitu od 13. do 22. lipnja. Ovaj dokumentarac Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza u Splitu će biti prikazan u okviru natjecateljskog programa srednjemetražnog filma s još svega pet odabranih sretnika koji će se ove godine naći na velikom platnu u udarnom, večernjem terminu na novoj festivalskoj lokaciji, atriju ispred Doma mladih. Tako je projekcija dokumentarca „IKEA for YU“ predviđena za subotu, 15. lipnja u 21.30, a istoj će prisustvovati, osim redateljica Marije i Dinke i jedan od protagonista filma, Marijin brat, Miran Ratković.

Inače, IKEA for YU je Marijina priča o njoj samoj: Marija je odrasla u Hrvatskoj, u srpskoj obitelji koja i danas njeguje jugoslavenske ideale - ideale koje je ujedno smatrala i svojima. Nakon zasnivanja vlastite obitelji s mužem, Marija počinje propitkivati uvriježene obiteljske vrijednosti. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, odlučuje se za novi početak u potpuno drugačijem okruženju.

Film koji je svoju premijeru imao na lanjskom izdanju Sarajevo Film Festivala živi lijepim festivalskim životom – dosad ga je imala priliku upoznati publika u Leipzigu (Njemačkoj), Dhaki (Bangladešu), Kathmanduu (Nepalu), Meridi (Meksiku), Zagrebu, Parizu, Tirani i Moskvi a splitskom premijerom započinje uzbudljivo festivalsko ljeto!

12.06.2019.