PREDSTAVLJANJE KNJIGE „FILMSKA LUTKA“ M. AJANOVIĆA NA ANIMAFESTU

Medijateka Francuskog instituta, Trg Petra Preradovića 5. lipnja 2019, 18 sati

U okviru posebnog programa u Medijateci Francuskog instituta, Animafest u srijedu, 5. lipnja 2019. predstavlja novu knjigu teoretičara i povjesničara animacije Midhata Ajanovića – „Filmska lutka: estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modelskoj animaciji“, objavljenu u suizdanju Hrvatskog filmskog saveza i Društva hrvatskih filmskih redatelja. 

Nakon pet knjiga na hrvatskom jeziku koje su obuhvatile cijelu riznicu tema i pitanja iz povijesti svjetske i hrvatske animacije te teorije animiranoga filma, Ajanović, jedan od najplodnijih filmologa na tom polju u globalnim okvirima, ovom knjigom istraživački otvara još jedno nedovoljno istraženo animacijsko područje − ono lutka-filma.

Zastupajući tezu da je lutkarska animacija samosvojan žanr koji se proteže preko više tehnika te da je digitalni lutka-film samo nova etapa u njegovu razvoju, autoru je osobito stalo pokazati kako se animirana lutka kao žanr temelji na tradiciji predstavljačkog, antropomorfiziranog i personificiranog predmeta namijenjenog prikazivanju, a istodobno i dokazati kako između kazališne, kinematografske (filmske) i digitalne animacije lutke postoji jasan kontinuitet.

Ajanovićeva rasprava posebice se bavi pripovijedanjem u lutka-filmu, tjelesnom arhitekturom modela i predočavanjem iluzijskog prostora, a pritom se poziva na radove pionira lutkarskoga filma poput Poljaka Władysława Starewicza, na estetike i tehnike najutjecajnijih lutka-animatora – od Jiřija Trnke i Georgea Pala preko Jana Švankmajera, Jirija Barte i braće Quay do Tima Burtona i autorskih prvaka čuvenog Aardman studija Petera Lorda i Nicka Parka…, te na antologijska djela lutka-animacije digitalnoga doba.
Dakako, kao ni do sada, njegova panorama svjetske animacije nije zaobišla ni suvremenu hrvatsku lutkarsku animaciju s nizom novih autora prepoznatljivih estetika i poetika.

Knjigu će predstaviti filmologinja Andrijana Ružić i urednica Diana Nenadić. Promocija počinje u 18 sati.

05.06.2019.