Bogat projekcijski vikend u KKZ-u

Projekcije petkom (10. svibnja, 20h) posvećene su Agnes Vardi, a Istraživačka subota (11. svibnja, 19h) pionirima računalne animacije u filmu

Analiza filma: Adieu, Varda

U sjećanje na prvu damu novog vala svibanjsku Analizu filma posvećujemo Agnes Varda. U središtu pažnje bit će njeno dokumentarno-esejističko remek-djelo Sakupljači i sakupljačica (Les Glaneurs et la glaneuse, 2000) koje će nam poslužiti kao polazište za diskusiju o autoričinom šezdeset godina dugom filmskom putovanju na kojem su je, prema njenim riječima, vodili koncepti „inspiracije, kreacije i susreta“. Zagledajući u navadu sakupljanje preostalih uroda s tuđih polja nakon završetka poljoprivredne berbe Varda pokazuje kako je ono što je jednima smeće drugima blago što ne čudi jer upravo je ona kao malo tko u povijesti filma znala pretvoriti naoko beznačajne stvari u vrelo ljepote i smisla.  Program vodi Višnja Vukašinović.

Istraživačka subota: Pioniri računalne animacije u filmu

U vremenu kada BIT nije samo mjerna jedinica za količinu informacije, već i časopis koji predstavlja umjetničke pravce čiji radovi i ideje autora pripadaju Novim tendencijama, znanost i umjetnost  otvaraju prostor za nova vizualna istraživanja. Temeljna znanja iz računalne grafike omogućuju razumijevanje odgovarajućih softverskih programa za vizualizacijske postupke objekata ili apstraktnih skupova podataka.   Na samom početku, autor u svom radu za određena rješenja možda nema dovoljno razvijen softver te je potrebno da upozna matematički jezik, algoritamski način razmišljanja, a potom sam programira rješenja za određeni postupak unutar filma. U pozadini svakog softverskog alata računalne grafike, stoji algoritam kao rješenje matematičkog modeliranja vizualnih postupaka, koji se pak realiziraju primjenom spomenutog alata.

Ove subote, vidjet ćemo kako su početci primjene računalne grafike u filmu izgledali za neke od prvih autora u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.  Program vodi Mateja Zidarić.

08.05.2019.