Ekskluzivni prilozi Petera Watkinsa i Mirele Holy u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Uz tekstove slavnog britanskog redatelja i doktorice ekofeminizma posvećene krizi medija i Westworldu, novi broj filmološkog časopisa u sklopu temata o suvremenoj teoriji filma analizira i veze Japana i westerna, Koreje i poezije, Jacka Nicholsona, Kluba boraca i filozofije, a sadrži i studije o Ivanu Ladislavu Galeti i Živku Nikoliću te prikaze šest svjetskih festivala i recenzije deset novijih filmova.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (96 / zima 2018, 208 stranica), najčitanijeg filmološkog časopisa u ovom dijelu Europe, s tematom posvećenim prilozima iz suvremene teorije filma. Putem interdisciplinarnih analiza japanskih i hollywoodskih filmova Saša Vojković nudi uvid u transkulturalni pristup proučavanja cirkularnosti utjecaja u svjetskom filmu, Višeslav Radić bavi se poetskim izlaganjem u filmovima Matanića, Hitchcocka, Leigha i Sorrentina, posvećujući posebnu pažnju Otoku Kim Ki-duka i Samo ljubavnici preživljavaju Jima Jarmuscha, a Ljubiša Prica pita se što nam film govori o otuđenju i destrukciji, nudeći odgovore u gledanju Malleova Izgaranja, Nicholsova Vuka i Fincherova Kluba boraca.

U povodu nedavne zagrebačke retrospektive svojih filmova, glasoviti engleski redatelj Peter Watkins ekskluzivno za Ljetopis napisao je popratni esej o krizi medija, dok se Miro Frakić osvrnuo na već tradicionalni Ciklus suvremenog švedskog filma kina Tuškanac. Nova Ljetopisova suradnica Mirela Holy interpretira, pak, popularni SF serijal Westworld iz pozicije strukturalnih pseudomitskih elemenata te komunikacijske analize s naglaskom na kritici njezina propagandnog diskursa.

U rubrici "Hrvatski film" Dragana Kružić koristi teorijsku platformu "umjetnosti kao istraživanja" Giulia Carla Argana kako bi poduzela strukturnu sistemsku analizu umjetničkog opusa Ivana Ladislava Galete, dok je Zoran Koprivica napisao esej o (ne)mogućnosti žanrovskog određenja filmova crnogorskog redatelja Živka Nikolića.

Bogati pregledi međunarodnih filmskih festivala osvrću se na 9. One Take Film Festival, 53. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma, 24. festival autorskog filma, 46. FEST, 15. Crossing Europe Film Festival i Diagonale – festival austrijskog filma.

Uz 10 omiljenih recenzija filmova, među ostalima o Aleksi, Teretu, Zami, Čovjeku koji je ubio Don Quixotea i Kući koju je sagradio Jack, tu su i prikazi dviju novih filmskih knjiga.

Novi broj Ljetopisa po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o prikazu nacije i identiteta na filmu, Igoru Bezinoviću, gospodinu Fuliru, animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb), a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16).

Cijenili bismo ukoliko ovu informaciju možete podijeliti s čitateljima, gledateljima i slušateljima.

24.04.2019.