IKEA for YU prikazan na Sarajevo sur Seine Film Festivalu u Parizu

Iako uskršnji, prošli vikend je bio „radan“ za ekipu filma „IKEA for YU“, dokumentarca Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Film koji je svoju premijeru imao na lanjskom izdanju Sarajevo Film Festivala živi lijepim festivalskim životom – dosad ga je imala priliku upoznati publika u Leipzigu (Njemačkoj), Dhaki (Bangladešu), Kathmanduu (Nepalu), Meridi (Meksiku), Zagrebu, a prošli vikend i usamom srcu Pariza u okviru Sarajevo sur Seine Film Festivala.

Sarajevo sur Seine Film Festival održao se četvrtu godinu za redom a po izboru selektorice Rade Šešić ugostio je izbor filmova iz sarajevskog programa koji je bave temom ljudskih prava, potrage za identitetom te preispitivanja vlastitih puteva i korijena. „IKEA for YU“ - film o obitelji suredateljice Marije i priča o odrastanju, odvajanju od roditelja i prihvaćanju vlastita sustava vrijednosti bio je idealan izbor za takvu vrstu programa. Samoj projekciji su po prvi puta prisustvovali svi protagonisti filma: Marija, njezin muž Igor, sin Mikula, roditelji Slobodanka i Miroslav te brat Miran, nakon čega je uslijedio zanimljiv Q&A, u okviru kojeg je naglasak upravo bio na tzv. „balkanskom mentalitetu“ i konstantnim previranjima u ex-Yu državama te velikom odlijevu stanovništva u poslijednjih nekeliko godina. No Marijin i Dinkin film nije bio jedini hrvatski predstavnik – na istom festivalu prikazan je i dokumentarac „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića.

Nakon Pariza, „IKEA for YU“ nastavlja festivalsku turneju u Albaniji gdje će biti prikazan početkom svibnja u okviru Dea Open Air Film Festivala u Tirani. Sretno!

24.04.2019.