Zagrebačka premijera filma

Lijek

U subotu, 9. ožujka u KIC-u će, u okviru Vikenda snažnih žena, biti održana zagrebačka premijera drugog dokumentarnog filma Lijek dubrovačke fotografkinje i filmske i televizijske snimateljice Ane Opalić. Ana je 1997. diplomirala filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a iste je godine osvojila nagradu za najbolju mladu fotografkinju na izložbi Hrvatska fotografija '97. te je već dugo među najcjenjenijim domaćim fotografkinjama. Izlagala je i na pedesetom Venecijanskom bijenalu gdje je s fotografom Borisom Cvjetanovićem 2003. godine  predstavljala Hrvatsku, a njeni su radovi u kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina Split, Centra d’Art i Natura - Katalonija, centra Tyrone Guthrie u Irskoj, galerije Heinz Bossert u Kölnu, Centro culturale Teresa Orsola Bussa de Rossi u Italiji te nekoliko privatnih zbirki.

Posebno je zapažen njen rad na projektu Osobna sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja Udruge Documenta. Istaknuta je aktivistkinja LGBT zajednice. Nedavno je promovirala knjigu Brsalje u izdanju Ureda za fotografiju i vlastitoj nakladi. Osvojila je nagrade na Dok Leipzig 2018. te na Liburnia Film Festivalu 2018., a dobitnica je druge nagrade na natječaju T-HT nagrada za kratkometražni eksperimentalni film Pismo. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2000. godine je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Lijek je duboko intiman i minimalistički prikaz koji kroz niz prividno jednostavnih i svakodnevnih scena prikazuje nekoliko mjeseci u životu Tamare, koja je oboljela od zloćudnog tumora jezika, ali i dalje, bez obzira na rak, strastveno puši. Tamara je Anina mama. Žive zajedno jer je mama dugo bolesna, pa su sestra i Ana naizmjenično brinule o njoj. I život i film ostavili su na objema snažan i neizbrisiv pečat. Film je snimljen u produkciji Udruge K-ZONA, a Ana naglašava kako ga je bilo teško snimiti, jer je jako emotivan, često i mučan. U najtežim trenucima nije ni mogla uzeti kameru u ruke.

Na projekciji će u Dokukinu KIC biti autorica i ekipa filma, koji traje 44 minute, a nakon koje će Jasna Žmak voditi razgovor o osobnom dokumentarizmu u kojem će sudjelovati Ana Opalić, Silvestar Kolbas, Renata Lučić i Josip Lukić.

Za trajanja Vikenda snažnih žena publika će u petak moći vidjeti i dugometražni dokumentarni film Druga strana svega autorice Mile Turajlić iz 2017., koja se bavi sudbinom jednog beogradskog stana, administrativnom odlukom podijeljenog već sedamdesetak godina jednim zaključanim vratima u dva, u kojem živi njena majka Srbijanka Turajlić, ugledna sveučilišna profesorica i aktivistkinja koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića.

Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu te nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu. U subotu i nedjelju su na programu debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie Ne diraj me, čiji su prikazi golotinje, intime i seksualnosti pojedince šokirali i razljutili, a druge inspirirali i oduševili, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu, a u nedjelju jednosatni film Obscuro Barroco grčke redateljice Evangelie Kranioti iz 2018., koji se bavi prividom sloboda na karnevalu u Riju i razotkrivanjem zabluda o tome.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

06.03.2019.