Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Trinaesti susret

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, uz obilježavanje Svjetskog dana  zdravlja, u Zagrebu se u subotu, 6. travnja 2019. godine održava trinaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a od 5. do 7. travnja 2019. godine i deveti Dječji filmski kamp. Na trinaestom susretu bit će prikazan ovogodišnji odabir dječjih filmova među kojima su Glad, radionički, FKVK Zaprešić i OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Dijeta, animirani, Animravec, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog i ZTK Koprivnica, Čvrsta volja, igrani, Videodružina OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod i ZTK Slavonski Brod, Nije sve tako bajno, TV-reportaža, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Donji Kukuruzari, Naši blizanci, TV-reportaža, Filmska grupa OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik, (ne)društvena, igrani, OŠ Horvati, Zagreb, Telepatija, igrani, MEKA-radionica medijske kulture, OŠ Svetvinčenat, Sirena, dokumentarni, OŠ Strahoninec, Čakovec, #kad si (ne)sretan, slobodni stil, Filmska družina ZAG, Zagreb te Živim život, dokumentarni, OŠ Rudeš, Zagreb.

Prvi je susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu. Na susretima sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa. Na dosadašnjih dvanaest susreta prikazano je oko devedeset dječjih filmova o javnozdravstvenim temama od kojih su mnogi već našli praktičnu primjenu i u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, javnim tribinama, predavanjima i drugim javnozdravstvenim sadržajima. Na Dječjim filmskim kampovima učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake na području na kojem se Kamp održava o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili više od trideset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Bit će održane radionice za dokumentarni i animirani film odnosno TV-reportažu te radionica za glumu, a vode ih voditelji školskih filmskih skupina u svojim osnovnim školama ili udrugama te pedagozi, najčešće profesori hrvatskog jezika i medijske kulture ili istaknuti eksperti te drugi stručni voditelji. Sudjelovat će učenici iz Donjih Kukuruzara, Koprivnice, Slavonskog Broda, Strahoninca, Svetvinčenta, Velike Gorice i Zagreba, kao i zainteresirani studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno liječnici i drugi zdravstveni radnici te će biti snimljeni i montirani radovi učenika koji će biti prikazani u subotu, 6. travnja na premijernoj projekciji u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar.

ŠNZ Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je bila od 4. ožujka 2009. godine pokrovitelj projekta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, a od 12. ožujka 2018. godine je obnovila pokroviteljstvo nad projektom Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, koji se naslanja na tradiciju filmske proizvodnje u Školi koja je započela 1927. godine, a računa se da je do 1940. proizvedeno stotinjak filmova koje je vidjelo gotovo 25.000.000 gledatelja.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

06.03.2019.