Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pod zvijezdama

Od utorka do četvrtka traje radionica o financiranju filmskih družina koju vodi v. d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić. Zainteresiranim je polaznicima već na prvom susretu iznio mnoštvo informacija i praktičnih savjeta o načinima i mogućnostima financiranja njihovih projekata, a dodatna se konkretizacija očekuje u nastavku, u srijedu i četvrtak.

Carmen Lhotka, filmska montažerka i između ostalog dugogodišnja voditeljica zaštite i restauracije audiovizualnoga gradiva u Hrvatskoj kinoteci odnosno Hrvatskom filmskom arhivu pri Hrvatskom državnom arhivu govorila je o temi o kojoj kod nas, i ne samo kod nas, najviše zna i dala polaznicima prvog i drugog stupnja seminara medijske kulture i drugim zainteresiranim slušateljima obilje podataka o povijesti i značaju zaštite i restauracije, a kao i uvijek publiku najviše impresionira prezentacija spaljivanja različitih filmskih vrpci u kojoj mogu i sami sudjelovati. No, posebno je obradovao iskazani interes nekoliko učiteljica i potencijalnih voditeljica školskih filmskih skupina za mogućnost dolaska u Hrvatski filmski arhiv ne bi na licu mjesta pokazali svojim učenicima što to je i naučili više o temi koja ih očito jako privlači.


Selfie by Ivančica Šebalj

U večernjim je satima skoro cijela Škola medijske kulture odjurila na otvaranje izložbe fotografija autora Ane Sever i Hrvoja Seleca, koja do 2. rujna traje u Malom salonu Galerije starih i novih majstora na Trgu Miljenka Stančića. Izložba naslovljena Exarcheia: igralište moderne anarhije bavi se muralima u istoimenom studentskom  dijelu Atene koji je epicentar anarhista, socijalista i antifašističkih aktivista, pa je prepun političkih poruka na zidovima, koje imaju i veliku likovnu vrijednost. Alternativna  četvrt Atene utemeljena je na solidarnosti, razmjeni, izravnoj demokraciji samoupravljanju i sjedište je velikih demonstracija koje su održane 1973. godine, a čiji je rezultat bio rušenje diktatorske vlasti. Ana Sever je izvršna producentica VAFI&RAFI internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, bavi se fotografijom, animacijom i eksperimentalnim filmom, članica je ASIFA-e Hrvatske i višegodišnja polaznica Škole medijske kulture u kojoj je ove godine aktivna u radionici za montažu, dok je Hrvoje Selec više od petnaest godina u audiovizualnim djelatnostima, tajnik je Filmsko-kreativnog studija VANIMA, jedan od osnivača VAFI&RAFI festivala, čiji je i direktor, aktivan član brojnih udruga u kulturi, zamjenik predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina i također višestruki polaznik ŠMK, a ove godine u radionici za postprodukciju zvuka.

Poslije uvodne i dvije redovite projekcije filmova u programu ovogodišnje Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić koje su održane u Kinu Gaj, projekcija u utorak  odvijala se pod otvorenim nebom, u dvorištu između stare i nove zgrade Studentskog doma, u kojem su vrijedni Mislav, Damir i Sven podigli veliko filmsko platno (i uklonili ga odmah poslije projekcije) i tako omogućili polaznicima Škole jedinstveni užitak gledanja filma pod zvijezdama. Isto će biti i večeras, a onda se ponovo selimo u dvoranu Kina Gaj

Polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture prof. dr. Hrvoje Turković govorit će o strukturi filmskog djela, a Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. započeti seriju predavanja i vježbi multimedija u teoriji i praksi, dok će polaznicima drugog stupnja mr. sc. Dejan Durić približiti temu gledatelj, horor i psihoanaliza, a  Marina Zlatarić, prof. nastaviti s temom film u nastavi koju vodi s Melitom Horvatek Forjan, prof.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22.08.2018.