Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Dragi gosti, čuvajte kosti...

…piše na maloj, bijelo emajliranoj pločici s likom velikog, kovrčavog, crnog  psa koja je izvješena na kući u ulici kralja Petra Krešimira IV. kojom se od Studentskog centra Varaždin stiže do Trga kralja Tomislava i središta grada. Odnosno, od sjedišta dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić do Špancirfesta.

Škola i Špancir su vršnjaci, rođeni prije dvadeset godina. One prve, početničke 1999.  godine baš se i nisu (pre)poznavali, možda i zato što je prva ŠMK održana u Šibeniku, ali čim se iduće godine preselila u Trakošćan počela je prava ljubav. Iz Trakošćana, pa Varaždinskih Toplica, Čakovca ili Krapinskih Toplica, već kako se Škola medijske kulture selila, uvijek se stizalo na Špancir, sad je li baš na otvorenje, ili na neki od brojnih zanimljivih sadržaja, ili tek tako, iz navike, nije ni važno. Neki su sudionici Škole zbog učestalih posjeta Špancirfestu (pa i više puta svake godine!)  sigurno zaslužili i kakav zlatni klipić za vjernost, ako ne i status počasnog gosta.

Prvi je dan dvadesete Škole prošao u dolasku i smještaju polaznika, voditelja i organizatora (neki su članovi ekipe, kao i uvijek, stigli još dva dana prije, da sve pripreme kako valja) u Varaždin, pa u radnim sastancima i svečanom otvaranju, održanim u Kinu Gaj, gdje će se prikazivati i sve večernje projekcije i voditi jutarnje analize filmova, koje su u pravilu obavezne za sve polaznike, a posebno za one s prvog i drugog stupnja seminara medijske kulture. Prikazan je i odabir filmova nastalih na prošlogodišnjoj, devetnaestoj Školi, koje su veterani pogledali s ugodim prisjećanjem, a brojni novi polaznici (šuma ruku koja se podigla na poziv voditeljice i jedne od osnivačica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić Vere Robić Škarica bila je impresivno gusta) s blagim nevjerovanjem da će nešto slično napraviti i sami, u tih deset dana trajanja ŠMK.

Ali, hoće!

U nedjelju polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušaju predavanje mr. sc. Marka Rojnića o teoriji filma, a drugog prof. dr. Hrvoja Turkovića o moći elipse, odnosno sudjeluju na analizi i interpretaciji filma u nastavi koju vode Ana Đordić, prof. i doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka.

Strateški dislocirani u prostorima novog i starog paviljona Studentskog doma, Sveučilišta Sjever ili Centra za mlade, polaznici radionica igranog, animiranog, eksperimentalnog odnosno dokumentarnog filma, radijske reportaže, digitalne fotografije (među njima je i najstariji polaznik, doajen Kruno Heidler), kamere i snimanja, scenarija, montaže te obrade zvuka, poslije predstavljanja voditelja i sadržaja te međusobnog upoznavanja, kreću na ozbiljan rad jer ih čeka složen i edukativan program.

Svi će se ponovo okupiti na projekciji filma po izboru prof. dr. Hrvoja Turkovića koji se prikazuje u Kinu Gaj u 20.30.

A ono o gostima koji trebaju čuvati kosti tek je simpatična reminiscencija na neke  davne dane. Varaždinci su gostoljubiv svijet, ne samo u  vrijeme Špancirfesta, pa će sudionicama dvadesete ŠMK biti najveći problem kako otići kada Škola bude gotova. Sigurno će ih donekle utješiti nada kako će se, makar za godinu dana, mnogi od nas vratiti.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

19.08.2018.