Sutra premijera dokumentarnog filma „IKEA for YU“ na Sarajevo Film Festivalu

Od 10. do 17. kolovoza u Sarajevu se održava jedan od najvećih regionalnih filmskih festivala – Sarajevo Film Festival. Sutra, 15. kolovoza u 19 sati svjetsku premijeru, u okviru natjecateljskog programa dokumentarnih filmova imat će najnovije ostvarenje u produkciji HFS-a, „IKEA for YU“.

„IKEA for YU“, dugometražni je dokumentarac autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić i prati priču Marijine obitelji, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom... u Švedskoj.

Rad na ovom filmu bilo je svojevrsno putovanje i za nas, ekipu koja ga je snimala...od duhova prošlosti, preko turbulentne sadašnjosti i gledajući prema neizvjesnoj budućnosti, proživjeli smo razne preokrete i u vlastitim životima, što mislim da je sigurno utjecalo i na razvoj priče filma. Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom je nešto što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele “priznati” da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati “odvajanje od gnijezda” iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge i majke i kako se te uloge često isprepliću i rade dodatnu konfuziju u potrazi za svojim “mjestom pod suncem”,“ izjavila je jedna od redateljica, Dinka Radonić.

„IKEA for YU“ razvijan je tijekom posljednjih 6 godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Savez, potpisuje i švedski koproducent: Wizworks Studios AB.  „Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno, u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga,“ izjavila je Marija Ratković Vidaković, koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice. Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe  - Media programa i Film i Dalarne.

Premijeri filma u Sarajevu, osim Marije i Dinke, prisustvovat će i producentica Vera Robić Škarica, izvršna producentica Barbara Jukopila, asistent montaže Daniel Pejić i protagonisti Slobodanka Rakas Ratković, Miroslav Ratković i Mikula Ratković Vidaković. Vjerujemo da filmu nakon Sarajeva slijedi uspješan festivalski život.

14.08.2018.