Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana

Povodom stogodišnjice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih redatelja u povijesti svjetskog filma, kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u RH, od ponedjeljka, 11. do četvrtka, 14. lipnja prikazuje izbor od sedam filmova pod nazivom Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana.

U svojoj veoma dugoj i iznimno plodnoj karijeri Ingmar Bergman je s ekipom suradnika koji su ga pratili u gotovo svim njegovim najznačajnijim filmovima (npr. direktor fotografije Sven Nykvist, glumice i glumci Bibi Andersson, Liv Ullmann, Erland Josephson, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow, Ingrid Thulin, Harriet Andersson) režirao mnoga antologijska djela svjetske filmske baštine (npr. Sedmi pečat, 1957; Divlje jagode, 1958; Djevičanski izvor, 1960; Kroz tamno ogledalo, 1961; Pričesnici, 1962; Šutnja, 1963; Persona, 1966; Krici i šaputanja, 1972; Fanny i Alexander, 1982).

U mnogim njegovim djelima razvidne su slične preokupacije i opsesije – rasprave o etičkim dilemama i filozofskim pitanjima, pitanja o Bogu, vjeri, smrti, ljubavi, alternativnim stanjima ljudske svijesti, traganje za smislom, psihologija žene i suptilna analiza njezina unutarnjeg svijeta, istraživanje odnosa između zbilje i privida, ludila i razuma, problemi bračnih odnosa i konflikata, obiteljskih dinamika, itd., s čestim oslanjanjem na izvrsne dijaloge i izražajne krupne planove lica kao sredstva očitovanja psiholoških stanja likova.

Svojim kvantitativno i kvalitativno impresivnim opusom Ingmar Bergman nije samo najistaknutiji švedski redatelj, već jedna od ključnih ličnosti svjetskog filma uopće, posebice prvak psihološkog filma koji je dao izniman doprinos potvrđivanju umjetničkog statusa filma među intelektualnom publikom.

Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Cijena ulaznice je 15kn, za članove kina Tuškanac 10 kuna.

www.kinotuskanac.hr

Ponedjeljak, 11. lipnja u 19 sati
Divlje jagode / Smutronstället (1957), 91'

Film kojim je Bergman definitivno potvrdio status velikana svjetskog filma, a legendarni švedski redatelj i glumac Victor Sjöström, jedan od dvojice velikana tzv. švedske epske kinematografije, ostvario svoju oproštajnu ulogu. Uz nominacije za nagradu Oscar i BAFTA, film je osvojio Zlatni globus za najbolji strani film i Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, dok je Victor Sjöström osvojio posebnu nagradu kritike.

Ponedjeljak, 11. lipnja u 21 sat
Sarabanda /Saraband (2003), 107'

Izvorno realiziran za televiziju, film je nastavak legendarnih Prizora iz bračnog života (1973) s Liv Ullmann i Erlandom Josephsonom, te ujedno i posljednji Bergmanov film.

Utorak, 12. lipnja u 19 sati
Ljeto s Monikom /Sommaren med Monika (1953), 96'

Jedan od nekoliko Bergmanovih filmova 1950-ih smještenih u ljetne ambijente, djelo je u kojem redatelj najavljuje jednu od svojih kasnijih prepoznatljivih preokupacija – analizu ženske psihe.

Utorak, 12. lipnja u 21 sat
Persona / Persona (1966), 85'

Remek-djelo svjetskog filma, ujedno i jedno od ključnih djela filmskog modernizma i vjerojatno Bergmanov najeksperimentalniji film u kojem je redatelj, prema vlastitim riječima, „dosegnu svoje krajnje granice“.

Srijeda, 13. lipnja u 19 sati
Sedmi pečat / Det sjunge inseglet (1957), 96'

Prvi veliki međunarodni uspjeh Ingmara Bergmana u kojem se redatelj, potaknut srednjovjekovnim motivima Smrti i metaforama Sudnjeg dana i Apokalipse, bavi čovjekovim strahom od smrti i načinom vlastita umiranja. Vizualno dojmljivo djelo ekspresionističke fotografije nagrađeno je specijalnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Cannesu.

Srijeda, 13. lipnja u 19 sati
Jesenja sonata / Höstsonaten (1978), 99'

Snažna obiteljska drama nagrađena Zlatnim globusom za najbolji strani film u kojem je Ingrid Bergman ostvarila svoju posljednju filmsku ulogu.

Četvrtak, 14. lipnja u 19 sati
Fanny i Alexander / Fanny och Alexander 81983), 188'

Redateljevo „oporučno“ ostvarenje, strukturirano u tri dijela i inspirirano autobiografskim elementima, Fanny i Alexander film je iznimne vizualne ljepote i bogata kolorita, umnogome sinteza Bergmanovih preokupacija, a nagrađen je četirima Oscarima – onima za najbolji film na stranom jeziku, fotografiju, kostimografiju i scenografiju.

08.06.2018.