Portreti: Suvremeni Iran Asghara Farhadija

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Od petka, 01. lipnja do nedjelje, 03. lipnja u kinu Tuškanac održava se retrospektiva jednog od najvećih suvremenih filmskih autora, iranskoga redatelja Asghara Farhadija. U sklopu retrospektive bit će prikazano šest od ukupno sedam njegovih filmova. Redom je riječ o ranim radovima Prekrasan grad (2003) i Vatromet srijedom (2006), potom naslovima kojima je stekao međunarodnu reputaciju, O Elly (2009) i Nader i Simin se rastaju (2011), te konačno najnovijim redateljevim ostvarenjima, Prošlost (2013) i Trgovački putnik (2016). Cijena ulaznice 20 kuna, za članove 10 kuna.

Petak, 01. lipnja
19:00   Prekrasan grad / Shah-re ziba (Asghar Farhadi, 2004), 101'

Drugi film Asghara Farhadija priča je o tek punoljetnom mladiću koji čeka smrtnu kaznu zbog ubojstva koje je počinio sa šesnaest godina te pokušaju njegova prijatelja i sestre da pristupe ocu ubijene i dobe oprost. Film je osvojio Grand Prix na filmskom festivalu u Varšavi te FIPRESCI na filmskom festivalu u Splitu.

Petak, 01. lipnja
21:00   O Elly / Darbareye Elly (Asghar Farhadi, 2009), 119'

Prvi veliki međunarodni uspjeh Asghara Farhadija i hommage Antonionijevoj Avanturi priča je o skupini prijatelja, mladih bračnih parova s djecom, koji dolaze na vikend u napuštenu kuću na obali. S njima je i mlada učiteljica Elly, a iako se isprva svi ugodno provode, nakon nemilog događaja na plaži Elly nestaje… Film je osvojio niz nagrada, između ostalog i Srebrnog medvjeda za režiju na filmskom festivalu u Berlinu te nagradu žirija na filmskom festivalu u Tribeci.

Subota, 02. lipnja
19:00   Vatromet srijedom / Chaharshanbe-soori (Asghar Farhadi, 2006), 102'

Treći film Asghara Farhadija priča je o supruzi koja sumnja u muževu nevjeru pa zamoli mladu čistačicu da ode u salon ljepote kako bi saznala više informacija o ženi koju sumnjiči za prijevaru. Tijekom dana netom zaručena čistačica, bračni par, njihov sin, ženina sestra i suprug te žena iz salona nađu se u nizu konfrontacija. Film je osvojio Zlatnog Huga na filmskom festivalu u Chicagu te bio nominiran za Zlatnog Leoparda na filmskom festivalu u Locarnu.

Subota, 02. lipnja
21:00   Nader i Simin se rastaju / Jodaeiye Nader az Simin (Asghar Farhadi, 2011), 123'

Međunarodno najpoznatiji film Asghara Farhadija priča je o neslaganju bračnih partnera oko preseljenja u inozemstvo. Naime, dok Simin želi napustiti Iran kako bi osigurala bolju budućnost kćeri jedinici, Nader ne želi napustiti Iran jer smatra da mu je dužnost i obveza ostati i brinuti se za bolena oca. No, Simin ne odustaje te pokušava dobiti razvod i napustiti zemlju dok joj na sudu ne odbiju zahtjev… Film je osvojio Oscara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, Zlatnog medvjeda za režiju, nagradu ekumenskog žirija, te Srebrnog medvjeda za najbolju mušku i žensku ulogu na filmskom festivalu u Berlinu.

Nedjelja, 03. lipnja
19:00   Trgovački putnik / Forushande (Asghar Farhadi, 2016), 124'

Priča o bračnom paru koji je zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive prisiljen neko vrijeme odsjesti u prijateljevu stanu, da bi spletom nesretnih okolnosti njihov odnos, baš kao i u predstavi Smrt trgovačkog putnika koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, bio stavljen na kušnju. Drugi redateljev Oscar za najbolji film na stranom jeziku, drama je koja nosi hičkokovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, a uz brojne nagrade film je osvojio i nagradu za najbolju mušku ulogu i scenarij na filmskom festivalu u Cannesu.

Nedjelja, 03. lipnja
21:15   Prošlost / Le passé (Asghar Farhadi, 2013), 130'

Priča o muškarcu koji iz Teherana stiže u Pariz kako bi dovršio brakorazvodnu parnicu sa suprugom koja se želi udati za svog novog partnera. Međutim, situacija se zakomplicira lošim odnosima između supruge, njezine kćeri i partnerova sina, pa je suprug primoran odsjesti s njima… Uz brojne nominacije i nagrade, redatelj je osvojio nagradu ekumenskog žirija, a glavna glumica nagradu za najbolju žensku ulogu na filmskom festivalu u Cannesu.

kinotuskanac.hr

01.06.2018.