Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost u kinu Tuškanac

Od 24. do 31. svibnja u kinu Tuškanac na programu je velika retrospektiva hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova 1960-ih koja se održava u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'. Uz petnaest dugometražnih igranih filmova bit će prikazano i petnaest kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Cilj Retrospektive je prikazati filmove koji čine odabrani kinematografski korpus desetljeća poznatog kao zlatno doba filma u Hrvatskoj, a što se naslanja na filmsku dionicu izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost. Upravo ta dionica na izložbi donosi mnoštvo ulomaka iz igranih i dokumentarnih filmova te cjelovitih kratkometražnih, crtanih i eksperimentalnih filmova iz arhiva Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatskog filmskog arhiva, Hrvatskog filmskog saveza, Ustanove Zagreb film, Jadran filma, Kino kluba Split i Factuma.

Probrana djela, čiji je selektor filmolog Tomislav Šakić, ujedno i autor filmske dionice na izložbi, i pripadajućeg teksta u monografiji izložbe, čine igrani i dokumentarni filmovi čiji se filmski svjetovi i priče događaju u samom desetljeću nastanka filma. 

Tako će se u kinu Tuškanac od 24. do 31. svibnja između ostalog prikazati neki rijetko prikazivani naslovi poput filmova Svanuće Nikole Tanhofera, Tri sata za ljubav Fadila Hadžića, Slučajni život Ante Peterlića, kao i mnogi klasici hrvatske kinematografije poput Ronda Zvonimira Berkovića, Imam 2 mame i 2 tate Kreše Golika, Prometeja s otoka Viševice Vatroslava Mimice.

Točan raspored projekcija možete pogledati na službenoj stranici kina Tuškanac.

Ulaz na sve projekcije Retrospektive hrvatskog filma 1960-ih je slobodan.

23.05.2018.