PREDSTAVLJANJE KNJIGE IGORA JURILJA „OD ZORINOG DOMA DO EDISONA“

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, 2. veljače 2018, u 19 sati

Hrvatski filmski savez, Kinoklub Karlovac i karlovačka Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” kao domaćin, predstavit će u petak, 2. veljače 2018, zajedničko izdanje - knjigu mladog povjesničara Igora Jurilja “Film od Zorinog doma do Edisona: Recepcija filma i prvih karlovačkih  kinematografa u lokalnoj periodici, 1896.-1920.”. Riječ je o prvoj  knjizi o kinematografskom životu Karlovca u ranim razdobljima hrvatske (i karlovačke) kinematografije, u kojoj je autor,  koristeći se metodologijom povijesnih znanosti i filmološkim spoznajama stečenim tijekom studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu istražio ranu povijest kinematografije u Karlovcu kroz prizmu publicističke recepcije pojave i života kina u tom gradu na početku 20. stoljeća.

“U knjizi Jurilj obrazlaže kako su se i zašto prikazivali filmovi u Karlovcu, kakav je bio društveni kontekst tih prikazivanja, tko ih je prikazivao i s kakvim uspjehom, koji su se i kakvi filmovi prikazivali te kakva je novinarska popudbina kinematografije u to doba.”  Stoga se, kako zaključuje u predgovoru knjige filmolog Nikica Gilić, o Juriljovom rukopisu može govoriti kao o vrijednom prinosu povijesti novinarstva u Hrvatskoj, ali i političkoj povijesti “jer se i kroz novine i kroz pisanje o filmu prelamaju burne društvene, političke i ekonomske promjene, uključujući Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske, nastanak nove države, i tako dalje”.

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu (Ljudevita Šestića 1) knjigu će predstaviti prof. dr. Nikica Gilić, urednica Diana Nenadić i autor Igor Jurilj. Promocija počinje u 19 sati.

Objavljivanje knjige potpomogli su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Turistička zajenica Grada Karlovca.

02.02.2018.