Filmska nastava u kinu Tuškanac

Razred više

Čak se 175 polaznika, učenika i nastavnika, okupilo u ponedjeljak, 8. siječnja na početku ovogodišnje, šeste po redu zimske Filmske nastave u kinu Tuškanac, a najviše ih je, točno 41, pristiglo iz zagrebačke XIII. gimnazije u kojoj radi Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture koja je skupa s Jelenom Modrić, filmskom montažerkom i docenticom na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb pokretačica i voditeljica ove uspješne priče. Na petoj, jubilarnoj Filmskoj nastavi prošle godine je bilo 145 polaznika, pa se može reći da se ove godine škola povećala za jedan cijeli, dobro ispunjeni razred.  

Iako je Filmska nastava u kinu Tuškanac namijenjena prvenstveno srednjoškolcima, među polaznicima su se našli i učenici i nastavnici osnovnih škola Izidora Kršnjavoga, Ivana Mažuranića, Antuna Mihanovića te Blage Zadre iz Zagreba odnosno Grabrik iz Karlovca, ali i akademci s Filozofskog i Pravnog fakulteta te Muzičke akademije u Zagrebu, odnosno Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Tu je tradicionalno i grupa, čak  devet polaznika iz Kinokluba Karlovac, pa iz Učeničkog doma Ivana Mažuranića te Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i Zdravstvenog učilišta Zagreb odnosno Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.  

Među srednjoškolcima kojih je naravno ipak najviše su i polaznici iz Graditeljske škole Čakovec, Ekonomsko-turističke škole Karlovac i Gimnazije Karlovac, Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci, Srednjih škola Delnice, Duga Resa, Metković te Zlatar, zagrebačkih gimnazija Lucijana Vranjanina (šesnaest!) i Tituša Brezovačkog, Gornjogradske te Klasične gimnazije, Privatne klasične gimnazije, II., III., IV., V., VII. IX. i X. gimnazije Ivana Supeka, kao i XV. i XXII. gimnazije, Hotelijersko-turističke škole Zagreb, Obrtničke škole za osobne usluge, Srednje škole ban Josip Jelačić, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Škole za dizajn, grafiku i odjeću Zabok, pa I. tehničke škole Tesla iz Zagreba, Tehničke škole Ruđera Boškovića, zagrebačkih Druge i Treće ekonomske, Grafičke, Obrtničke, industrijske i graditeljske škole, Škole za cestovni promet, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Škole za modu i dizajn.

Ovogodišnji su polaznici i nekolicina uglavnom stalnih sudionika Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koju već dvadesetak godina organizira Hrvatski filmski savez i na kojoj su Ana i Jelena višegodišnje predavačice, što je lijepi pokazatelj nastavničkog ugleda kojeg s pravom imaju.

Prvoga su dana polaznici pogledali po mnogima najbolji ikada snimljeni film Građanin Kane redatelja Orsona Wellesa iz 1941., a zatim aktivno sudjelovali u njegovoj analizi i interpretaciji te u tom izrazito filmološkom pristupu, kroz zabavnu i uzbudljivu diskusiju, učili o filmskoj teoriji, filmskoj povijesti i stilskim epohama. Nova ih filmska uzbuđenja čekaju sve do petka, 12. siječnja do kada traje ovogodišnje zimska Filmska nastava.

Istovremeno se u maloj dvorani kina Tuškanac odvijaju radionice animiranog filma za učenike nižih razreda osnovnih škola, sa šesnaest polaznika i voditeljicama Moranom Bunić i Karlom Skok, studenticama animacije, a inače dugogodišnjim članicama Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina te dokumentarnog filma, za učenike viših razreda, s trinaest polaznika koje vodi filmski i televizijski snimatelj, redatelj i glumac Marinko Marinkić iz Multimedijalnog centra-Studija kreativnih ideja Gunja.

Nastavu Filmske umjetnosti u kinu Tuškanac za srednjoškolce organizira Hrvatski filmski savez.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

10.01.2018.