Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj

U grčkom gradu Pyrgosu na zapadnom Peloponezu, u blizini nekadašnje Olimpije, i ove se godine, po 17. put, održava Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih. Camera Zizanio je mjesto susreta stotine djece i mentora iz Grčke i cijele Europe koji se sastaju kako bi predstavili svoj radove, razmijenili ideje, surađivali i dogovorili buduće zajedničke aktivnosti. Pokrenut je 2001. godine kao inicijativa neprofitne organizacije Youth Plan u okviru aktivnosti međunarodnog festivala filmova za djecu i mlade – Olympia, koji se i ove godine održava paralelno.

Hrvatski filmski savez u Grčkoj ove godine predstavljaju Martina Anić i Lucija Petkoviček, članice FKVK Zaprešić, a kojima je put na Cameru Zizanio nagrada za uspjeh na 22. Filmskoj reviji mladeži i 10. Four River Film Festivalu, na kojima su osvojile nagradu za najbolji film slobodnog stila. Kao njihova voditeljica u Grčku je otputovala i Lucija Ćeškić iz Kinokluba Karlovac, članica organizacijskog tima Revije i Festivala te član Kinokluba Karlovac Rudolf Ravbar koji je autor filma koji je ušao u konkurenciju festivala.

Hrvatska delegacija tijekom svojeg boravka, osim gledanja ponajbolje filmske produkcije djece i mladih u okviru natjecateljskog programa, sudjeluju i na radionicama koje okupljaju djecu i mlade iz cijele Europe, a čiji će konačni proizvodi biti kratki filmovi. Njihova voditeljica Lucija prenijela je svoje viđenje susreta mladih filmaša u Grčkoj – ''Camera Zizanio i Olympia festival okupili su filmaše sa svih krajeva Europe. Tako se u Pyrgosu trenutno druže gosti iz Nizozemske, Latvije, Austrije, Španjolske, Irske, Srbije, Poljske, Bjelorusije, Hrvatske, a sve ih, osim filma, povezuje i rad na projektu Mythos. Projekt je zamišljen kao višednevna radionica, filmska vježba i ujedno platforma za druženje i upoznavanje iz koje će proizaći više kratkih filmskih uradaka s ciljem podizanja svijesti o određenoj problematici.Sudionici su dobili punu slobodu odabira problematike, a što su sudionici prepoznali kao problem i što je proizašlo iz pet dana druženja i snimanja, saznat ćemo na prezentaciji u petak.

Camera Zizanio je sjajno mjesto za prezentaciju festivala u organizaciji Saveza - Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji su već prepoznati na međunarodnoj filmskoj sceni za mlade, te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece – nacionalnog festivala koji se počeo otvarati u međunarodnom kontekstu. Tako se u sklopu ovogodišnje konkurencije Camere Zizanio prikazuje se čak jedanaest filmova mladih hrvatskih filmaša do 20 godina starosti. Prikazuju se tri filma nastalih unutar FKVKZ Zaprešić: Journey, Concilliation i Know-it-all. Vanima iz Varaždina zastupljena je s tri filma: Colorful city, Karma i Worm searching food. Kinoklub Karlovac predstavlja dva uratka, That one feeling i Stuck in a Rut. U konkurenciji se nalaze i dva filma Shadows of reading i Take your mask off udruge GAMad1992 te film Hunger Muškog učeničkog doma Dubrovnik.

Želimo našoj delegaciji što kreativniji i uspješniji boravak u Pyrgosu, a filmovima naših mladih filmaša puno festivalskih uspjeha!

06.12.2017.