55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ov(či)ce

Tko bi znao zašto, tek u nizu filmova prikazanih na tri festivalske projekcije u petak glavni su likovi ovce!? Žive ili animirane, iz priča, poslovica i šala, bijele, a posebno crne, razmiljele se filmskim platnom u Kristalnoj kocki vedrine i blejanjem sve obilježile. Možda će dani koji stižu razjasniti ovu ovčju invaziju na Sisak, a možda i neće?  Nije ni važno, bilo je veselo i vedro, baš pravo dječje!   

Središnji je događaj drugog dana 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku bio okrugli stol naslovljen Školski film – medijski i građanski odgoj na kojem su sudjelovali koordinatorice projekta Small step for film, a big one for European citizenship Gloria DellʼErba iz Italije, Jolanta Serafin iz Poljske i Sara Martin Caro Zapardiel iz Španjolske, govoreći o građanskom i medijskom obrazovanju u svojim zemljama koje se u suštini ne razlikuje bitno od našeg i jednako zahtijeva bitne promjene, pa Domagoj Morić u ime GOOD inicijative o aktivnostima i građanskom obrazovanju u Hrvatskoj te koordinatorica projekta u Hrvatskoj i inicijatorica ovog okupljanja Stojanka Lesički iz OŠ Sveti Petar Orehovec, govoreći posebno o školskom filmu u kurikulumu osnovnih škola i predstavljajući projekt Erasmus. Moderatorice su bile Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije u zagrebačkoj XIII. gimnaziji i docentica Jelena Modrić, filmska montažerka i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti koje su govorile i o vlastitim iskustvima u medijskom opismenjavanju, a kreativna prevoditeljica bila je Adrijana Dimić.

U raspravi su među ostalima sudjelovali Maja Flego, prof. i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu RH, inače članica stručnog žirija 55. revije, Marina Zlatarić, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica uspješne školske filmske skupine u OŠ Bartola Kašića, Zagreb i novinar Duško Popović, a zaključeno je kako sažetke uvodnih izlaganja i rasprave treba objediniti i sistematizirati te ih poslati nadležnim ministarstvima i ustanovama u svim zemljama sudionicama projekta, ali i tijelima Europske unije.

Jedan od problema koji se ovim mjerama žele pokušati riješiti je povećanje vidljivosti dječjeg filmskog stvaralaštva odnosno njegovog prepoznavanja, a zatim i korištenja u nastavi općenito te naročito u ostvarenju rezultata projekta Erasmus. Naglašeno je da veliku ulogu u tome imaju kolege iz škola i njihovi ravnatelji koji mogu presudno utjecati na razvoj, ali ponekad i na gušenje ovakvih inicijativa. No, vrijedi znati da se aktivnim filmskim stvaralaštvom uz nastanak kvalitetnih ostvarenja djeluje i na formiranje osobnosti autora koji postaju slobodnomisleći i kreativni mladi ljudi, a to je jedan od osnovnih ciljeva medijskog i građanskog obrazovanja.

Na drugoj, trećoj i četvrtoj revijskoj projekciji prikazana su još 33 filma iz službene konkurencije, a na kraju dana i dugometražni film za sudionike 55. revije i za građane Siska, dok su se mladi autori još stigli razigrano i bučno opustiti u posebno za njih organiziranom discu!

U subotu će biti održane preostale službene projekcije i prikazana još 34 filma, a večer će ponovo biti zaokružena primjereno uzrastu mladih sudionika.  

Sisak je obasjan jutarnjim suncem i nema sumnje da će i dan pred nama biti jednako lijep, uzbudljiv i bogat.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

30.09.2017.