22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Omlet

Evaluacijom 22. filmske revije mladeži odnosno 10. Four River Film Festivala, koja je održana u Studentskom domu-Hostelu Bedem u Karlovcu, u kojem su sudionici bili smješteni te dodjelom nagrada i svečanim zatvaranjem u Javnoj ustanovi Aquatika, Slatkovodnom akvariju Karlovac, završeno je ovogodišnje okupljanje najboljih domaćih srednjoškolskih filmskih autora i njihovih vršnjaka iz cijelog svijeta.  

Po ocjeni stručnog žirija, koji je radio u sastavu Alison McCloskey, voditeljica Akademije za budući film Britanskog filmskog instituta, glumac Frano Mašković, stalni član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih i Luka Hrgović, diplomirani animator i redovni suradnik FRFF-a kroz niz godina, u revijskoj je konkurenciji nagradu za najbolji animirani film dobila Balada iz predgrađa Martine Anić i Marijane Barišić, FKVK Zaprešić, za najbolji dokumentarni film rad Branka Karle Anić i Lucije Petkoviček, FKVK Zaprešić, najbolji igrani film ostvarenje Kože samostalne autorice Sare Grgurić, Čavle, a kao najbolji film slobodnog stila nagrađen je Fobikon autorice Lucije Strugar, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

U konkurenciji Four River Film Festivala najboljim animiranim filmom proglašena je Potočnica (Spomenak) Mione Račić, Katarine Vulić i Isidore Vulić, Jagodinski animirani film, Srbija, najboljim dokumentarcem rad Another Kind of Girl samostalne autorice Khaldiye Jibawi, Jordan, igranim filmom Portreti autorice Tamar Tamune Saneblidze, Cinerama, Gruzija, a pobjednikom u slobodnom stilu film Jabal Mehsen and Beb El Tebbeneh grupe autora, Beirut DC, Libanon.

Grand Prix i naslov najboljeg filma Revije i Festivala je osvojio španjolski animirani film Mr Alfonso's Geraniums autorice Carlote Alvarez Feijoo, CPI Virxe da Saleta.

Žiri mladih, dvadeset i devet sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije, dodijelio je Žutu zastavu za borbu protiv nasilja na filmu radu u slobodnom stilu The True Impact, International Youth Media Summit, Švedska/USA. Dodijeljene su i nagrade za najboljeg glumca (u igranom filmu I want to beat up Clark Peterson samostalnog autora Josepha Picozzia, USA) i glumicu (u igranom filmu Addy redatelja Matty Crawforda, Velika Britanija), najboljeg redatelja (Klara Rihtar, Lucija Katarina Šešelj, Sara Milić i Lucija Bekavac, za dokumentarni film Lares Penatesque, Filmska grupa Klasične gimnazije Zagreb), scenarista (isto kao za režiju), snimatelja (za igrani film Kože samostalne autorice Sare Grgurić, Čavle) i montažera (za igrani film Pratiš li ti mene? grupe autorica, Učenički dom Paola Di Rosa, Dubrovnik).

Nagradu publike osvojio je igrani film Ernie! redatelja Hadleya Hillela, USA, nagradu za sudjelovanje na Prodigy Campu Dominik Rački, IX. gimnazija, Zagreb, s igranim filmom Undo te nagradu za najbolji Pack&Pitch Rebeka Čuljak, FKVK Zaprešić.   

Tako su odabrani najbolji sastavci od kojih je sačinjen ovogodišnji specijalitet Revije i Festivala, recimo kao svojevrsni omlet. A omlet je jelo od tučenih jaja i mlijeka, s dodatkom brašna, prženo na masti, maslacu ili ulju i obogaćeno šunkom, sirom, gljivama, povrćem, ribom ili drugim sastojcima. Peče se na jednoj strani i ne okreće kod pečenja na drugu, a spominje se već u ranom srednjem vijeku te u klasičnoj perzijskoj kuhinji. Najčešće se priprema u proljeće, s mladim povrćem i svježim začinskim biljem.

A u petak je, u 92. godini, na samom završetku 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala, preminuo najveći sporedni glumac na svijetu, Harry Dean Stanton.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

16.09.2017.