Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz!

Današnji dan donosi posljednje projekcije natjecateljskog i popratnih programa: u 9.30 sati u GK Zorin dom prikazana je nova porcija filmova iz konkurencije kao i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u sklopu kojeg je predstavljen Youth Photo Week. Taj regionalni festival fotografije mladih, među Karlovčanima poznatiji kao Foto dani mladih, kroz godine se profilirao kao jedno od najvećih događanja za mlade fotografe u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o projektu koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s hrvatskom prirodnom i kulturnom baštinom te različitim granama umjetnosti.

U 10 i 12 sati u Gradskom muzeju održan je program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, i to s temama Ljepota i Put oko svijeta.

Nova porcija filmova iz natjecateljskog programa uslijedit će u 12 sati GK Zorin dom uz program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u sklopu kojeg će se predstaviti Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici. Riječ je o jedinstvenom međunarodnom filmskom kampa koji obuhvaća kreativni rad na filmskim projektima, usvajanje teorijskog znanja o filmu i filmskoj umjetnosti kroz različita predavanja filmskih profesionalaca te projekcije i analize filmova uz goste uvodničare.

Od 15 do 17 sati na različitim lokacijama bit će održan niz radionica za učenika i mentore: Metodička radionica za mentore pod vodstvom Jelene Modrić, akademske filmske montažerke, i Ane Đordić, profesorice hrvatskog jezika i medijske kulture, koje su osmislile i godinama vode Nastavu filmske umjetnosti u kinu Tuškanac; Predavanje Scenarij u dokumentarnom filmu iza kojeg se krije studija slučaja rada na dokumentarnom filmu U potrazi za izgubljenom državom producentice Marije Ratković Vidaković; Studiju slučaja paralelnog rada na igranom filmu Trampolin i dokumentarcu Iza lica zrcala s kojima se nakon trinaest godina pauze na film vratila Katarina Zrinka Matijević; Tamna komora – radionica studenta snimanja Pavla Kocanjera, laureata Revije u posljednjih nekoliko godina;  predavanje Show me, don't tell me čiji je fokus vizualno na filmu, a održat će ga mladi fotograf  i student medicine Tin Vučković.

Zbog vremenskih uvjeta, posljednju festivalsku večer završavamo programom u GK Zorin dom. U 20 sati bit će prikazan dokumentarni film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. Riječ je o autoričinoj osobnoj potrazi za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajna, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest – epilepsiju, te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi, ne bi li nanovo pronašla samu sebe.

Od 21 sati uslijedit će filmski kviz, a večer će završiti uz filmski mingl i Muziku za dobar đir u Ziggyju.

15.09.2017.