Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival!

Karlovac, 12. rujna – Karlovac je jutros osvanuo u znaku filma – već od jutarnjih sati održao se program u kojem su sudjelovali najmlađi Karlovčani i Karlovčanke osnovnoškolskog uzrasta. Naime, čak 60 osnovnoškolaca iz Osnovne škole Dubovac te Osnovne škole Grabrik imali su priliku sudjelovati u programu  Najbolje iz dječje filmske kuhinje. Riječ je o programu koji uključuje najbolja ostvarenjima s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, i to autora i autorica čiji će recentni filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji. Ovaj program ove godine ima i edukativan karakter - naime, projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce pod vodstvom akademske filmske montažerke Jelene Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić. Karlovački osnovnoškolci tako imaju priliku usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i dobiti dodatnu motivaciju za bavljenje filmom.

U 12 sati uslijedio je radionički program za karlovačke osnovnoškolce realiziran u suradnji s Foto danima mladih. U ovom programu sudjeluju učenici i učenice Osnovne škole Grabrik.

U 13 sati u GK Zorin dom slijedi debata Snimati nasilje ili reagirati na njega?; riječ je o programu koji se već tradicionalno održava u sklopu dodjeljivanja nagrade Žuta nastava. Spomenutu nagradu ponovno dodjeljujemo autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje. Na debati će sudjelovati učenici i učenice Gimnazije Karlovac, Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac te Ekonomsko-turističke škole Karlovac.

U 17 sati uslijed će druženje ispred GK Zorin dom, uz piknik i speeddating, a 20 sati u GK Zorin dom bit će održano svečano otvaranje Revije i Festivala. Nakon svečane ceremonije otvaranja pod vodstvom glumaca Hrvojke Begović i Adriana Pezdirca te radijskog voditelja Frane Domitrovića,  uslijedit će projekcija igrano-dokumentarnog filma Kratki Izlet Igora Bezinovića. Riječ je o pobjedniku ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, nastalom prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana. Taj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima.

Nakon projekcije filma, od 23 sata, održat će se zabavni program uz grupu 4head u Kazališnoj kavani Zorin dom.

12.09.2017.