22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Šorbula

Možda tako na prvi pogled ne izgleda, ali jaja na šorbulu baš i nije lako sačiniti, iako postoje brojni recepti i cijela tehnologija. Ali, kao i o svemu na svijetu, i bar dvije škole mišljenja! Oni što navodno znaju s jajima tvrde da se na šorbulu prave samo jaja što su bila na sobnoj temperaturi, koja se moraju nježno i pažljivo, žlicom, spustiti u uzavrelu vodu, a nje mora biti taman da posve prekrije jaje, pa onda između tri i četiri minute, ovisi volite li rjeđe ili mrvicu konzistentnije, kuhati u kipućoj tekućini, ali ne tako da jaje pleše u posudi. Drugi kažu ma ni u ludilu, već staviti jaje u hladnu vodu i skupa zagrijati na visoku temperaturu, a kad zakipi posudu skloniti s topline i poklopiti, da se nastave kuhati u vrućoj, a ne kipućoj vodi.

Ako je jaja više, treba paziti da za kuhanje koristimo dovoljno veliku posudu u kojoj će imati dovoljno mjesta i neće biti stiješnjena jedna na drugima, a valja i produžiti vrijeme kuhanja, za nekoliko sekundi po jajetu. Zatim jaja ocijedimo i isperemo pod mlazom hladne vode kako bismo zaustavili proces kuhanja i daljnjeg otvrdnuća. E, sad, jedni tvrde da je jedino moguće poslužiti ih na stalcima za jaje, s tupim vrhom  prema gore, pa ih pažljivo istucati, oguliti ili prerezati oštrim nožem, a drugi da je bolje servirati ih u zdjelicama, bez ljuske. Svakako prije jela posoliti (i popapriti) i poslužiti uz tostirani kruh narezan na trokutiće ili trakice, da se može umakati.

A uvijek imate osjećaj da niste dobili cijeli recept, da nedostaje ono nešto. Pa će biti premekana ili pretvrda, ili već nešto.   

Prvog dana 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala u karlovačkom  su Gradskom muzeju, u deset sati najavljeni najbolji iz dječje filmske kuhinje, na temu ljubav, a u podne na temu tolerancija. Istovremeno se u Zorin domu održava radionički program za osnovnoškolce, u suradnji s Foto danima mladih, a s temom foto priče. U jedan sat iza podneva na istom će mjestu biti debata naslovljena Snimati nasilje ili reagirati na njega, a ispred Zorin doma je u pet popodne piknik i speeddating ili upoznavanje na brzaka. Što će biti poslije, nemamo pojma.

Jer, onda počinje šorbulanje, prije svega za organizatore. Nije ni meteorolozima lako, pa jedni za utorak navečer nad Karlovcem najavljuju dolazak skoro pa slatke Irme, a drugi proljepšanje, poslije jesenskih ponedjeljka i utorka, u početku dana. Karlovac je grad na četiri rijeke i organizatori su idealno zamislili večernja druženja, programe nekad lauerati Revije i Festivala, a danas?, koncerte i druga zbivanja svake večeri na drugoj, od Korane, preko Mrežnice i Dobre do Kupe. I sad treba nekako predvidjeti, osjetiti, čarobirati  što će biti? Odustati od svečanog i romantičnog otvaranja na rijeci pa se, ako kijameta ne bude, udarati u glavu jer je Murphy opet pobijedio, i sve preseliti u Zorin dom, pa samo biti jadan što se prvobitni plan nije ostvario, a sretan što dragi gledatelji nisu sjedili pod kišobranima ili umotani u kabanice i pomalo disali na škrge? Iako svoj toj mlađariji, nekako se čini, ni to ne bi baš jako smetalo.

Pogoditi da ne bude ni premekano ni pretvrdo, već taman! 

U svakom će slučaju, pod zvjezdanim i vedrim nebom nad Koranom ili pod krovom univerzalne karlovačke koncertne, kazališne i kino dvorane, na svečanom otvaranju biti prikazan, kako su ga ocijenili, hibrid dokumentarnog filma i fikcije, Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića, nastao prema knjizi Antuna Šoljana, o mladiću koji tulumari po brojnim istarskim kulturnim događanjima, a onda stjecajem okolnosti završi na alegorijskom putu u nepoznato. Osvojio je ove godine Veliku zlatnu arenu u Puli za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić).

I još će navečer, gdje bilo da bilo, razvaliti Dinka i 4head!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

12.09.2017.