19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Među prvih pet

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koju organizira i već devetnaest godina uspješno provodi Hrvatski filmski savez, među pet je najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te se ubraja među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije, ustvrdio je doc. dr. Igor Kanižaj na predavanju polaznicima drugog stupnja seminara medijske kulture održanom u srijedu. Kao takva je uvrštena u relevantne dokumente EU pa je između ostaloga i time postala još više međunarodno poznata i dostupna zainteresiranim korisnicima.

Kanižaj je voditelj projekta Djeca medija koji je nastao temeljem zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske, koju zajednički od 2008. godine organiziraju Matica hrvatska, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a smatra se da su u proteklim  godinama uspješno medijski opismenili više tisuća djece, mladih, učitelja i roditelja u mnogim gradovima u Hrvatskoj. Glavne su im aktivnosti edukativna interaktivna predavanja i radionice o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. Doc. dr. Igor Kanižaj diplomirao je novinarstvo 2000. godine, a doktorirao 2010. na Fakultetu političkih znanosti, gdje vodi šest kolegija na Studiju novinarstva. Predavač je i na Vojno diplomatskoj školi MORH-a, bio je član uprave prvog TEMPUS projekta za edukaciju novinara JETIC–Journalists Education and Training in Croatia, a dvije godine je kao stariji savjetnik sudjelovao u EU CARDS projektu BIZimpact–Poboljšanje informiranosti poslovne zajednice u Hrvatskoj. Autor je više knjiga i znanstvenih radova, a od 2010. je izvršni urednik znanstvenog časopisa Medijske studije koji izdaju Fakultet političkih znanosti i Hrvatsko komunikacijsko društvo.


Photo by Mateja Ilijašev

Polaznici drugog stupnja prethodno su slušali izlaganje filmske redateljice i scenaristice Hane Jušić o nenarativnim elementima u narativnom filmu, dok su polaznici prvog stupnja s prof. dr. Hrvojem Turkovićem razgovarali o strukturi filmskog djela, a zatim sudjelovali na vježbama multimedija u teoriji i praksi koje vode Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc.. 

Na današnji je dan 1891. godine Thomas Alva Edison, četvrti najplodniji izumitelj u povijesti, patentirao svoju filmsku kameru, kao tek jedan od 1093 patenta od kojih su najpoznatiji žarulja s ugljenom niti, fonograf i stroj za pisanje te jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. A Krapinske Toplice su još uvijek u sjeni prometne nesreće koja se dogodila prije dva dana i u kojoj je poginuo dr. Hrvoje Stipić, jedan od najboljih hrvatskih interventnih kardiologa, koji je dvadesetak godina radio u Specijalnoj bolnici Magdalena gdje je vodio Odjel kardiologije. Kao interventni kardiolog je radio komplicirane zahvate, a među ostalim i perkutanu koronarnu intervenciju (ugradnju stentova) te transkatetersku ugradnju srčanih zalistaka. Prije dvije godine je na portalu Najdoktor, po izboru pacijenata dr. Stipić izabran za jednog od najboljih hrvatskih liječnika, a redovito je od kolega i pacijenata proglašavan jedim od najboljih u svojoj struci.

U Magdaleni će polaznici radionice za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka iduća dva dana, nakon brojnih vježbi, snimati svoj ovogodišnji film.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.08.2017.