19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pod budnim okom

Dr. sc. Tomislav Šakić govorio je i drugi dan za redom polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture o povijesti hrvatskog filma, a mr. sc. Marko Rojnić slušateljima drugog prvi put o zlatnom dobu češkog i slovačkog filma šezdesetih godina. Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. nastavile su s vježbama za prvi stupanj pod nazivom multimedija u teoriji i praksi, dok su Ana Đordić, prof. i doc. art. Jelena Modrić održale s polaznicima drugog stupnja nastavak metodičkih vježbi za nastavu filmske umjetnosti u srednjim školama.

Na svakoj su Školi obično najsamozatajniji voditelji i polaznici radionice za animirani film te specijaliziranih radionica za montažu, postprodukciju zvuka i filmski scenarij. Zatvoreni u svoje radne prostore oni se rijetko pojavljuju, šutke rade svoj posao, koncentrirani na one stoliće za crtanje s pozadinskim svjetlom ili na ekrane svojih računala, na montažne ekrane koji svjetlucaju u tami dok pod budnim Ivaninim i Slavenovim okom (da o Francu Neru i ne govorimo) polaznici pokušavaju složiti najbolji redoslijed kadrova ili sa slušalicama na ušima hvataju svaki zvuk te uporno tragaju za još boljim.


Photo by Mateja Ilijašev

Znatno su eksponiraniji polaznici radionica za dokumentarni film, koji konspirativno kruže po zgradi Hotela Toplice, od recepcije do unutarnjeg bazena i sve hvataju na kipec, za igrani film, koji snimaju i danju i noću, pa ne čudi kada ih sretnete prije ponoći kako izlaze iz hotelske sobe noseći kamere, stative, kablove i ono bijelo što služi za izoštravanje kontrasta, jedino ne znate vraćaju li se s terena ili su, vjerojatnije, tek krenuli, i polaznici radionice za TV-reportažu koji su ove godine, baš poput Sheldona Coopera, fascinirani zagorskim cugom, odnosno vlakovima, da još netko ne pomisli krivo.

Jedni tvrde da je utorak bio prijelomni dan ovogodišnje ŠMK, drugi više tipuju na srijedu, no svakako se ušlo u završnu fazu i aktivnosti se sve više ubrzavaju.

Požutjele kronike govore nam da je prva Škola medijske kulture održana od 30. kolovoza do 3. rujna 1999. (trajala je pet dana) u Šibeniku, a njeni su organizatori bili Ministarstvo prosvjete i sporta i Hrvatski filmski savez, koji je naravno bio i realizator. Predsjednik Savjeta škole bio je Ante Peterlić, voditeljica ŠMK Vera Robić-Škarica, a voditelj programa Dario Marković. Članovi Savjeta bili su i Olga Jambrec, Mato Kukuljica, Edo Lukman, Vjekoslav Majcen, Krešimir Mikić, Zoran Tadić, Stjepko Težak i Hrvoje Turković, a predavači na seminaru medijske kulture za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola dr. Hrvoje Turković, Krešimir Mikić, dr. Ante Peterlić, mr. Ivo Škrabalo, dr. Vjekoslav  Majcen, mr. Mato Kukuljica, mr. Dario Marković, dr. Stjepko Težak i Olgica Jambrec koji su govorili o audiovizualnim medijima, teoriji filma, povijesti svjetskog odnosno hrvatskog filma, pregledu hrvatskog animiranog filma, pregledu hrvatskog dokumentarnog filma te o metodičkim pristupima u nastavi medijske kulture, a održana je i medijska metodička radionica ali i niz projekcija i razgovora o filmovima. Stručni su suradnici bili Željko  Radivoj i Stanislav Majerić. Održane su i tri polazne radionice, za dokumentarni film Krešimira Mikića, sa stručnim suradnikom Milanom Blaževićem, igrani film Zorana Tadića, sa stručnim suradnikom Vedranom Šamanovićem te za animirani film Ede Lukmana, sa stručnom suradnicom Jasminkom  Bijelić.

Valja naglasiti da je znatno prije održavana Ljetna filmska škola u Trakošćanu odnosno u Šibeniku, a zadnja je bila 1989. u Crikvenici.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

23.08.2017.