Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva!

Natjecateljski program uključuje više od 70 naslova uključujući filmove prikazane na festivalima u Cannesu i Sundanceu

Zagreb, 14. kolovoza – Kraj ljetnih mjeseci i početak školske godine već tradicionalno u Karlovcu protječe u znaku filma – naime, od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva.  22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival manifestacije su koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast; tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu 'odvrti' najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje te njihovom poimanju kao važnoj platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijsku komisiju u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić u natjecateljski program uvrstili su sveukupno 71 naslova – 34 strana filma u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u okviru Revije.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide i podatak da je 850 ovogodišnjih prijava 'doputovalo' iz čak 50 zemalja diljem svijeta, dok su u selekciju uvršteni filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i UK-a.

Poziciju Four River Film Festivala na međunarodnoj filmskoj sceni potvrđuje i to da su dva filma koja će biti prikazana u natjecateljskom programu, prethodno bila prikazana na najprestižnijim svjetskim međunarodnim festivalima – u Cannesu i Sundanceu.

Film Želim prebiti Clarka Petersa (I want to beat up Clark Peters) autora Josepha Picozzija kratka je i izrazito duhovita komedija (u maniri prpošnih američkih tinejdžerskih komedija o životu mladih i njihovim vezama) u kojoj glavni filmski junak mora pronaći načine kako da se nosi sa svježim ljubavnim brodolomom, a rješenje pronalazi u tome da pretuče novog dečka svoje neslužbene bivše djevojke. Film je ušao u selekciju na filmskom festivalu u Cannesu, što je svakako i dodatni dokaz bogatog potencijala ovoga mladog autora.

Na karlovačkom će se Festivalu prikazati i film Dim Koji Putuje (Smoke That Travels /trailer), osobni dokumentarac filmašice Kayle Briët, kojim nastoji sačuvati tradiciju i povijest svojih predaka – američkih starosjedilaca iz plemena Prairie Band Potawatomi. Film je prethodno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, što svjedoči o njegovoj kvaliteti, a tematizira rad autoričina oca na očuvanju tradicije i folklornog sjećanja, propitujući povijesni i trenutni status američkih Indijanaca. Autorica u ovom filmu pritom oblikuje i vlastiti identitet na temelju kulture kojoj pripada te tako priča iz intimne sfere prerasta u općeljudsku, univerzalnu sferu propitujući pitanja identiteta i vremena.

Spomenute manifestacije kroz pet će dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama, a nove informacije o programu šaljemo uskoro.

14.08.2017.