Novosti

Facebook HFS
05.06.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Obitelj Kapelec

Bilo je na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić nekih sličnih primjera, među predavačima i voditeljima, a i među polaznicima, ali Jasna, Nika i Vita Kapelec su prve i jedine trojke, najbliži rođaci iz iste obitelji koji istovremeno pohađaju Školu!

Majka Jasna Kapelec, diplomirana učiteljica hrvatskog jezika i magistra primarnog obrazovanja, prve korake na filmu čini prije više od deset godina na šestomjesečnoj radionici dokumentarnoga filma koju je u Sisku vodio redatelj Goran Dević, a zatim u sisačkoj filmskoj Udruzi Fokus. Bila je tu i filmska radionica za učitelje Oko kamere koju su na Baniji, u Sjeverovcu vodile Mirjana Jukić i Katica Šarić, s polaznicima iz četiri škole, ali je nakon nje samo Jasna pokrenula filmsku skupinu u OŠ Katarina Zrinski u Mečenčanima, u kojoj radi. Već prvim dokumentarnim filmom Zvijezda razreda osvajaju treće mjesto na Malom DOKUartu u Bjelovaru, a 2010. sudjeluju i na četvrtom Susretu i drugom Dječjem filmskom kampu Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkcij javnog zdravstva koji su održani u Motovunu. Susretu i kampu će se vratiti i 2016. godine u Vukovaru (dokumentarno-eksperimentalni Zajedno smo jači, koji je na 53. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojio prvu nagradu stručnog žirija) i 2019. u Zagrebu (TV-reportaža Nije sve tako bajno).

Snimili su i dokumentarne filmove, TV-reportaže i videozapise Imati, a nemati, Eko-eko, ekolog, Tolerancija, Isti, a tako različiti (prvo mjesto po odluci stručnog i drugo po mišljenju žirija djece na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece 2014.), Otpisani, Voda do grla, Tko se boji slona još, Happy (treće mjesto po odluci dječjeg  žirija na Reviji 2014.), Volonteri i druge.  Sudjeluju na filmskim festivalima UNICEF-a (Rijeka, Osijek, Split, Zagreb), a 2014. godine na natječaju Oboji svijet bojama tolerancije Foruma za slobodu odgoja osvajaju prvo mjesto dokumentarnim filmom Isti, a tako različiti. Nekoliko godina sudionici su radioničkog programa DOKUarta u Bjelovaru. Mogu se pohvaliti i suradnjom sa Židovskim filmskim festivalom.

Na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić prvi put je sudjelovala kao polaznica radionice za kameru i snimanje, pa zatim radionice za eksperimentalni film, još u Trakošćanu, a 2018. u Varaždinu bila na radionici Kako do kreativnog dokumentarca. Redovito pomaže svojim pedagoško-filmskim znanjem u Kino klubu Sisak, osnivačica je i predsjednica Edukacijsko-kreativne udruge VITA koja svojim radom između ostaloga promiče filmsku umjetnost, a bavi se i poezijom i među poznatijim je sisačkim (i šire) pjesnikinjama.   

Njena kći Vita već dvije godine dolazi na ŠMK za koju je prvi put čula od mame, a najviše joj se sviđa radionica kamere i snimanja na kojoj je bila dvije godine za redom. Sve joj paše, od smještaja do polaznika i voditelja i hrane, jedino joj je žao što se Škola više ne održava u Trakošćanu, ali treba nekad i promijenit mjesto događanja. Malo joj je teško odlučiti na koju će radionicu ići ove godine jer su sve  jednako super, ali sigurno dolazi!

Mrvicu starija (cijelih pet minuta) Nika odlučila je postati sudionicom ŠMK zato što je članica Kino kluba Sisak i htjela je steći dodatne spoznaje o filmu. I na nagovor majke, dakako! U dosadašnjim je sudjelovanjima naučila puno toga i stekla mnogo novih poznanstva. Prve je godine pohađala radionicu animacije, ali je spoznala da to bas nije za nju pa se prebacila na radionicu kamere i snimanja, sa sestrom, jer se nekako više tu pronašla i jako joj se svidio njen koncept. Na Školi ima puno radionica te se kroz njih može proći sve osnovno vezano uz film, od teorije do prakse. Preporučila bi je svima koji se tek žele početi baviti filmom, a i onima koji već imaju filmska iskustva, jer svatko može pronaći nešto za sebe vezano uz svijet medija. Najviše joj se sviđa to što se svaku večer prikazuju filmovi i njihova analiza idućeg jutra jer se danas sve vrti oko komercijale, a lijepo je pogledati i koji art film i proučiti ga na drugi način. Super je i to sto je atmosfera cool i sve ide opušteno, bez pritiska.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Završen jubilarni 10. VAFI i RAFI festival

Varaždin, 2. lipnja 2019. – Svečanom dodjelom priznanja u palači Herzer i projekcijom filma nastalim na radionici stop animacije, završio je ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih... »više

Peti kviz Pulske filmske tvornice

Ovog četvrtka, 30. svibnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) održati će se peti Filmski kviz. Za ovaj kviz pitanja su sastavili Marta Bognar i Francesco Scarpa... »više

Revija filmova i okrugli stol(ovi)

Veselje stvaranja

Produkcijska revija filmova brojnih sudionika aktivnosti Bacača Sjenki iz 2018. i 2019. godine održana je u subotu, 25. svibnja u zagrebačkom kinu Europa, a prikazani su radovi autora iz obje kategorije, Frooom!-ovih početnih, naprednih i majstorskih radionica... »više

Prezentacija filmova 6. Production In-a i Radionice animiranog filma u Pazinu

Ovoga četvrtaka, 23. svibnja, s početkom u 19 sati u Spomen domu u Pazinu, u dvorani Istra biti će premijerno prikazano sedam filmova nastalih na 6. Production In-u i Radionici animiranog filma... »više